Svijet

Zapalio se skit Svetog Vasilija na Svetoj Gori

Na Svetoj Gori se zapalio skit Svetog Vasilija.

Prema rečima direktora zadužbine manastira Hilandar Milivoja Ranđića, gorela je kelija jednog monaha, koji je tamo boravio.

Brzom reakcijom vatrogasaca i hilandarskih monaha, sa tri vozila, požar je lokalizovan. Niko nije stradao i objekat nije pretrpeo veću materijalnu štetu.

Požarom nisu ugroženi crkva iz 14. veka i ostaci palate i kule kralja Milutina.

Reč je o utvrđenju Hrusija na obali mora, tri kilometra udaljenom od manastira Hilandar, koje je u dugoročnom planu da bude obnovljeno.

Hrusija je malo, zasebno utvrđenje na obali mora sa visokom kulom, na čijem je vrhu, dok nije srušena, bila kapela posvećena Svetom Spasu.

Izgrađeno je nakon što je hilandarski iguman Kirijak zamolio kralja Milutina da, zbog velike opasnosti od gusara, obezbedi manastir sa mora.

U dvorištu utvrđenja je Milutinov sin, kralj Stefan Dečanski u trećoj deceniji 14. veka sagradio hram s trodelnim oltarskim prostorom, jednom kupolom i pripratom.

Posvetio ga je Svetom Vasiliju, zbog čega se od tog vremena Hrusija naziva i Sveti Vasilije. S obzirom na to da su uz hram i kulu izgrađene i kelije u koje su se nastanili monasi, kula je danas skit manastira Hilandar.

Skitovi predstavljaju skup kelija, koje se formiraju u okviru jednog manastira, i u kojem žive manja monška bratstva.

 

 

(B92/RTS)