Svijet

Srbi uhapšeni – Prodavali lažne korona potvrde

Četvorica Srba, jedan Hrvat, Iračanin i još četvoro Švajcaraca starosti od 20 do 30 godina, uhapšeni su u Švajcarskoj zbog sumnje da su prodavali lažne potvrde o vakcinisanju protiv kovida-19.

Kako navode švajcarski mediji sumnja se da su oni prodali više od 9.000 potvrda i tom prilikom zaradili nekoliko miliona franaka, jer se pretpostavlja da su kupci potvrda plaćali između 300 i 800 franaka.

Javno tužilaštvo kantona Sent Galena sprovodi opsežne krivične istrage, protiv osumnjičenih za koje se navodi da su neki od njih radili u centrima za testiranje i prodavali svoje podatke za prijavu da bi dobili sertifikate o vakcinaciji. Brojevi na potvrdama o vakcinaciji doveli su do ljudi koji su radili u test centru, ali ne i u centru za vakcinaciju.

“Ovako su istražitelji saznali za falsifikatore. Dok se u decembru prošle godine još pričalo o oko 6.000 nelegalno izdatih potvrda o vakcinaciji, javni tužilac Sent Galena je u četvrtak korigovao broj naviše. Sprovodili su opsežne istrage u vezi sa više od 9.000 nelegalno proizvedenih potvrda o koroni. To uključuje oko 8.000 potvrda o vakcinaciji, ali i one koji su se oporavili i pojedinačne potvrde o testiranju”, navode na portalu Tagblat.

Prema pisanju ovog medija, do sada je uhapšeno deset osoba.

“To su četvorica Švajcaraca, četvorica Srba, jedan Iračanin i jedan Hrvat, svi rođeni od 1992. do 2002. godine. Državno tužilaštvo podnelo je zahtev za određivanje istražnog zatvora protiv sedam lica. Tri osobe su i dalje u pritvoru”, rekao je odgovorni prvi javni tužilac Kristof Il i dodao da je bilo i više od deset pretresa kuća.

Neki od optuženih su zaposleni u različitim centrima za testiranje za koje se navodi da su zloupotrebili svoje poslovne naloge za kreiranje lažnih sertifikata.

 

 

(MONDO  Foto:YOUTUBE/SCREENSHOT/URGENCES GENÈVE – EMERGENCY RESPONSES)