Svijet

Evropa će platiti ceh ako dođe do sukoba Rusije i Ukrajine

Rješenje ukrajinske krize ne može da ponudi ni Rusija ni Sjedinjene Američke Države, već samo Evropa, jer njen cilj je očuvati mir na evropskom tlu i spriječiti velika razaranja i novi talas izbjeglica, istakli su politički analitičari u emisiji “Globalno” BN televizije.

Sudaraju se interesi Rusije i SAD, ali Evropa se ne čuje dovoljno, što može da je košta. Ako dođe do otvorenog sukoba, najveći ceh će platiti upravo Evropa, upozorava Slobodan Samardžija, novinar i bivši dopisnik “Politike” iz Moskve.

– Ovo rješenje može da ponudi samo Evropa. Ni Rusija ni Sjedinjene Američke Države nego isključivo Evropa. Ovo je evropski prostor i šta god da se desi desiće se tu. Ukoliko dođe do nekog velikog sukoba, u tu istu Evropu bi nagrnule hiljade izbjeglica, što Evropi uopšte nije potrebno. Isto tako došlo bi do velikih razaranja, što isto tako Evropi nije potrebno, tako da vjerujem onog trenutka kada Evropa uzme stvari u svoje ruke, mislim da će tek tada početi da se rješavaju problemi Ukrajine, do tada čisto sumnjam, ocjenjuje Samardžija.

Rusija uviđa da ne može da održi sporazum sa Ukrajinom iz 2014. godine i da je približi svojim interesima. S druge strane, ako Ukrajina uđe u NATO time se Rusiji zatvara manevarski prostor, ukazuje politikolog Vanja Glišin.

– Stabilna Ukrajina nije odgovarala Zapadu, jer je to nestabilnost u dvorištu Rusije. Sada je Ukrajina važna Sjedinjenim Američkim Državama zato što je to ofanzivno-odbrambeni bedem gdje mogu da pozicioniraju raketne sisteme na 400-500 kilometara od Moskve. Dok s druge strane, imamo Rusiju kojoj je Ukrajina važna kao odbrambeni bedem i to je primarni geopolitički interes Rusije na postsovjetskom prostoru, rekao je Glišin.

Amerika pokušava da se osigura u Evropi, ali poziv SAD nije prihvaćen kod svih evropskih saveznika.

– Ono što je činjenica je to da SAD trenutno može u Evropi da se osloni jedino na Veliku Britaniju, u pravom smislu te riječi. I što je najvažnije, Evropljani su svjesni da Amerikanci neće doći sa svojom vojskom da se bore protiv Rusije, nego će Evropljane gurnuti ispred sebe. Prije svega, treba imati u vidu da Amerika nikada nije ratovala na američkom tlu, toga se Amerika najviše i plaši, ocjenjuje Samardžija.

Govoreći o uvođenju sankcija Rusiji, politčki analitičari u emisiji “Globalno” su ocijenili da je to  samo otvaranje vrata Sjedinjenim Američkim Državama za plasman njenih energenata na evropska tržišta.

– Sve te sankcije koje evropske države uvode Rusiji su zapravo na njihovu štetu, jer s kim će najviše da sarađuju nego sa onima sa kojima su kontinetalno povezani. SAD imaju neki srednjoročni cilj da one u nekom trenutku izvoze prirodne energente po znatno većim cijenama evropskim državama, navodi Glišin.

Dragoslav Rašeta iz “Novog trećeg puta” podsjeća da je Amerika 2000. godine doživjela taj energetski tehnološki bum otkrivajući horizontalnog izvlačenja nafte i ona je postala najveći svjetski proizvođač prirodnog gasa.

– Možemo da kažemo da Rusija treba Evropskoj uniji, ali Evropska unija ima svoj blok. Da je evropska ekonomija striktno zavisila od Rusije, u proteklih deset godina sankcija bi stagnirala, ali to se nije dogodilo. Zašto bi Evropa uvodila sankcije koje bi njoj štetile, a sada vidimo da samo ruska ekonomija stagnira, sve ostale ekonomije rastu, ocjenjuje Rašeta.

(BN)