Kolumne

Trebinje – najljepši HDZ-SDA-SNSD grad

Kad treba mlatiti praznu slamu, političari aktuelne garniture vlasti prvi su u regionu. Iako je jaka konkurencija, fenomen SNSD patriotizma možda i najduže opstaje.

Tako smo prije svega par mjeseci imali cirkus-predstavu za javnost u kojoj Bakir Izetbegović ne da Trebinje u kojem nikada nije ni bio, a lokalni SNSD-ovci kače bilbord na kojem piše “Trebinje-najljepši srpski grad”.

Sve bi to bilo simpatično da nije predmet izbjegavanja suštinskih tema i uvod u još jedan patriotsko-lažni serijal. Kako sa jedne, tako i sa druge strane.

Koliko su patriote iskrene, možemo vidjeti na bezbroj primjera, poput potpisa Programa reformi za ulazak Bosne i Hercegovine u NATO, ćutanja na odlagalište otpada na Trgovskoj gori, koji direktno ugrožava stanovnike Novog Grada, branjena hrvatskih interesa na Pelješcu… pa i primjera pritisaka na borce da ne izađu na proteste, običnog čovjeka kojem je 50KM luksuz, dok samo lokalne “vođe” imaju na desetine stanova, bazene, vile u selima u kojima niko ne živi i za sve to ne plaćaju poreze, a ni račune.

Posljednji primjer dolazi nam na spisku biračkih odbora za lokalne izbore 2020. godine, gdje su se u Trebinju pojavili, gle čuda, HDZ i SDA.

Prosječan čovjek u Republici Srpskoj koji je godinama direktno na udaru medijske hajke oko “otimanja i ne davanja Republike Srpske” tokom čitanja tog spiska može samo čekati poziv na mobilizaciju, ili ne daj Bože sam preduzeti preventivne korake u odbrani Trebinja.

Međutim, pored SDA i HDZ stoje i imena njihovih predstavnika. Onda se prosječan čovjek zapita da li je pametno išta i da komentariše, jer ipak ne treba se zamjerati Partiji.

Možda je malo čudno, ali dobro poznati aktivisti Saveza nezavisnih socijaldemokrata, čak i oni iz fotelja, našli su se da brane demokratske izbore upravo iz tabora Hrvatske demokratske zajednice, kao Stranke demokratske akcije (ili aktivnosti, u pitanju je igra riječi, ali obje liste su prisutne).

Ovim putem pozivam Gebelsovce poput SRNA, RTRS, ATV, HERCEG TV i pratećih portala, da brane svoje Bakirovce (Ili Tihićevce) i Franjevce. Istina, nije lako usijati atmosferu na 50 stepeni, pa je spuštati ispod nule, ali mislim da je malo šta logično i lako svraljivo od strane istih medija.

Objasnite sada narodu koji je zadatak ljudi sa sljedećeg spiska, te da nisu izdajnici, Bakirovci i Franjevci. Ili možda jesu? Onda ih s pravom “razapnite”, po dobro oprobanom receptu.

Ili kažite da je sve ovo bila jedna predstava, te da se više nećete igrati sa emocijama naroda. Kažite im da je to sve zapravo isto, osim u nazivu.

Podrška za “hrabre” članove partije, kojima je partija iznad svega, pa ste u stanju učiniti sve, ne bi li joj se dodatno dodvorili. Žao mi je što “morate”, sami ste izabrali.

Podrška za HDZ-ovce: Trifka Lakića, Nemanju Vukovića, Dijanu Janković, Nikolu Brkića, Milena Mišeljića, Ivana Bašića, Nikolinu Anđelić, Petra Paovicu, Spomenku Vico, Veselina Krunića, Sava Setenčića, Gordanu Petrović i Irenu Čučković.

Podrška i za članove SDA odbora: Darka Milića, Natašu Perišić, Ljiljanu Radanović, Nikolinu Vujović, MIroslava Pudarića, Veselina Krivoglava, Mira Greda, Nikolinu Bokić, Radovana Milišića, Momira Bratića, Miroslava Mačkovića, Dajanu Ninković, Svetislava Šarabu, Vladimira Dabića, Vesnu Kovač i Slađanu Spahić.

Srcem sam uz vas, sreća nije bila na vašoj strani, jer niste uspjeli biti dio raznoraznih Krugova, Re-Balansa, Lijevih krila, Zavičajnih socijaldemokrata i sličnih fiktivnih lista, kao i vaše kolege, aktivisti SNSD-a.

Čuvajte nam demokratiju!

Đorđe Vučinić