Kolumne

BIRAČKI ili LUPEŠKI ODBORI

Retoričko pitanje je emocionalno obojeno pitanje koje u sebi sadrži odgovor i više od odgovora. Takva su, recimo, pitanja: Zašto NSRS nikako da donese Zakon o ispitivanju porijekla imovine ili Zašto ta ista skupština uporno odbija novi izborni zakon. Odgovor je isti na oba pitanja – Zato što skupštinska (čitaj: SNSD-ova) većina ne želi da siječe granu na kojoj sjedi, što je, hajde da kažemo, i razumljivo. Naravno, samo sa njihove izopačene strane.

U tom svijetlu valja posmatrati i Odluku Gradske izborne komisije Trebinje o imenovanju biračkih odbora. Ako se neko pita kakve veze imaju pitanja s početka ovog  komentara i birački odbori samo neka retorički razmišlja. Ovo što je izašlo iz gradske kuće prije bi se moglo nazvati BIRANJE biračkih odbora, nego imenovanje, a sve u funkciji gore pomenute grane. Odbori su odabrani na takav način da bi mogli manipulisati glasovima građana, što je svugdje u svijetu krivično djelo, pa i kod nas, ali koga briga. Konačni cilj kriminalizovane vlasti je očuvanje pozicija. Pukne li grana, a već je trula, popadaše Dodik i njegovi poslušnici.

Lista odbora je je i smiješna i tragična i, naravno, naizgled tajanstvena. Imena i politički subjekti, u listi navedeni, ne samo da izazivaju sumnju, nego otvoreno ukazuju na namještaljku. I slijepac vidi da je na djelu koalicija SDA-HDZ-SNSD, ili prevedeno – pomozi ti meni i ja ću tebi. Najljući neprijatelji postaju bliski kad im gori pod nogama. Uočljivo je i to da na spisku nije izostavljen nijedan direktor niti kadar SNSD-a. Za svaki slučaj tu su i izmišljene partije kao prva pomoć. No, za dobre poznavaoce političke situacije u regionu jasno je da je u pitanju čuvena škola Mila Đukanovića kojoj je narod ukinuo akreditaciju. Dakle, stvoreni su preduslovi za prepravljanje biračkih spiskova i biračkih listića, protutnjao bi bugarski voz, glasali bi preminuli i da ne nabrajamo. Mnogi protekli izbori su imali pomenute karakteristike.

Gdje je rješenje. Neophodna je maksimalna obučenost i budnost posmatrača opozicije i pravovremeno reagovanje na nepravilnosti. Najnovija događanja oko SNSD-a i njegovih partnera ukazuju na raspad svemoćnog konglomerata i paniku u njegovim redovima. Uz paniku najčešće ide i nesmotrenost, pa je za očekivati da pri krađi popusti pažnja. Ne treba se uzdati u gradsku izbornu komisiju, policiju, tužilaštvo i sud, jer svi su,dobrim dijelom, povezani sa partokratskom vlašću. Pukne li ona grana, odoše i oni. Znači, ništa drugo, no,  u se i u svoje kljuse. Novembarski izbori su biti ili ne biti za opoziciju. Popravnog nema.

Radi vjerodostojnosti gore iskazanog prilažemo spisak biračkih odbora u gradu Trebinju.

ODLUKA-O-IMENOVANJU-BIRACKIH-ODBORA-2020-1