Republika Srpska

Sudski spor između Banjalučanina i Eko toplane: Ako pobijedi, svi možemo plaćati račune umanjene za 30 odsto!

Izvor:  Buka

Profesor Petrović kaže da kroz ovaj sudski spor želi dokazati da Eko Toplane Banjaluka vara svoje korisnike.

Sudski spor između univerzitetskog profesora u penziji Pere Petrovića i preduzeća Eko Toplane Banjaluka počeo je juče u Banjaluci. Petrović je tužen od strane Eko Toplane, jer plaća umanjenu cijenu grijanja.

Profesor je stručnjak za termodinamiku i prenos toplote, a ranije je bio član nadzornog odbora Toplane u Prijedoru. Napisao je knjigu “Grijanje i sistemi grijanja” koja se izučava na Mašinskom fakultetu i smatra da je opravdano da plaća umanjen iznos od 30 odsto računa za grijanje. Profesor je rekao da kroz ovaj sudski spor želi dokazati da Eko Toplane Banjaluka vara svoje korisnike.

Pero Petrović rekao je da je korisnik grijanja toplofikacionog sistema grijanja Grada Banjaluke koje je u vlasništvu Eko Toplane.

“Inače sam penzioner, a radio sam kao profesor na fakultetu, na predmetu grijanja. Stanujem u stanu koji je u stambenoj zgradi. Tužen sam od strane Eko Toplane jer im plaćam 70 odsto od iznosa njihovih računa koje mi dostavljaju, a sa Eko Toplanom nisam potpisao nikakav ugovor. Sa preuzimanjem toplofikacionog Sistema Eko toplana je samovoljno promijenila njegov tempereturni režim  sa prethodnih 130/70 stepena Celzijusovih na primaru, a 90/70 kod potrošača. Promijenila je na 105/70  na primaru i na 75/55 kod potrošača. Tim činom ona je za 40 odsto smanjila snagu toplofikacionog sistema, a snagu sistema grijanja njegovih korisnika za 30 odsto”, rekao je dans pred početako sudskog procesa Petrović.

On je dodao da je to razlog  zbog kojih on plaća umanjene račune za grijanja.

 

 

“Eko toplana na tu promjenu nije imala pravo bez saglasnosti stručne javnosti i korisnika grijanja čija bi prava iz oblasti komunalnih usluga trebala da štiti Gradska Skupština. Ja ne znam da je negdje u svijetu komunalna djelatnost, a naročito sistem grijanja predan privatnicima, jer jednostavno tu nastaje kolizija interesa između građana i private firme”, istakao je Petrović.

Profesor Petrović je rekao da je prethodni Pravilnik, koji je bio na snazi dok je toplofikacioni sistem bio u vlasništvu Grada, bio izgrađen na principima koji su u skladu sa teorijom grijanja. “Međutim, novi pravilnik koji je donijela Eko toplana nije u skladu sa teorijom grijanja”, ističe Petrović.

Ozren Perduv iz Pokreta Pravde rekao je da je nažalost sistem javnog grijanja u Banjaluci u rukama privatnika.

 

“Na osnovu svega što smo čuli od profesora ispada da privatna toplana može da radi šta god hoće, bez posljedica, odnosno sankcija od strane Gradonačelnika. Mogu da varaju građane, kao što mo mogli čuti od profesora. Sa druge strane ja otvoreno postavljam pitanje Gradonačelniku Banjaluke šta će on preduzeti po pitanju ovoga. Čije interese treba da štiti Gradonačelnik Banjaluke, da li on štiti interese onih koj su ga birali, odnosno građana ili privatnika”, istakao je Perduv i poziva Gradonačelnika da demantuje sve ovo što je rekao profesor.

“Pitamo Gradonačelnika šta će se desiti kada se sudskim postupkom dokaže sve ovo. Ko će da namiri svu štetu koja se čini građanima Banjaluke koji su pod sistemom ove nove Eko toplane. Nakon što vidimo kakav će ishod presude biti, a mi smatramo da će presuda biti u korist profesora, odnosno da će se potvrditi ovo što on govori, uz pomoć našeg pravnog pomoći ćemo građanima da tuže Eko toplanu i da im se šteta namiri”, istakao je Perduv.

Kontaktirali smo Eko Toplanu za komentar na ovaj slučaj, ali odgovor do završetka teksta odgovor nismo dobili.