Republika Srpska

Direktor Inspektorata tužio premijera Srpske

Izvor:  Capital

Bivši direktor Inspektorata Republike Srpske Predrag Tomić, koji je nezakonito razriješen sa te funkcije, podnio je juče krivičnu prijavu protiv predsjednika Vlade RS Radovana Viškovića. Tomić premijera smatra odgovornim jer Vlada nije ispoštovala sudsku presudu i vratila Tomića na mjesto direktora Republičke uprave za inspekcijske poslove, saznaje portal CAPITAL.

Tomić je krivičnu prijavu podnio juče Okružnom javnom tužilaštvu Banjaluka, a u njoj navodi da je Višković nepostupanjem po pravosnažnim presudama počinio krivično djelo „Neizvršenje sudske odluke“ iz člana 341. stav (1), a u vezi sa stavom (3) Krivičnog zakonika RS i krivično djelo „Zloupotreba službenog položaja i ovlaštenja“ iz člana 315. stav (1) Krivičnog zakonika RS.

Prije podnošenja krivične prijave, Tomić je 20. jula ove godine uputio urgenciju Vladi za provođenje odluke suda i zahtijev za isplatu sudskih troškova.

S obzirom na to da Vlada nije ništa preduzimala u vezi presude, Tomić se krajem avgusta obratio i ministru pravde i potpredsjedniku Vlade Antonu Kasipoviću da u okviru svojih nadležnosti urgira na provođenju presude. Pisao je i kabinetu predsjednika Republike Srpske Željki Cvijanović.

„Svi moji zahtijevi nisu dali rezultat pa sam 60 dana od donošenja presude, 14. septembra poslao još jednu urgenciju Vladi. Sa tom urgencijom sam upoznao i Kasipovića. Pošto je očito da Vlada nije zainteresovana da ovaj slučaj riješi, meni je preostao samo još jedan pravni  lijek, a to je podnošenje krivične prijave protiv predsjednika Vlade zbog nepoštovanja sudskih presuda i zloupotrebe ovlaštenja, što sam i učinio“, istakao je Tomić.

Dodao je da ga u prethodnom periodu niko iz Vlade nije kontaktirao.

„Ako u „pravnoj državi“, čemu mi težimo, makar i deklarativno, ovako postupa Vlada, organ koji je zadužen za zakonito postupanje, a pogotovo što se radi o organu koji je glavni kontrolor poštovanja zakonitosti – Inspektoratu RS, onda ne znam koju to poruku šaljemo svima koje „ubismo“ prekršajnim nalozima za sve i svašta“, naglasio je Tomić.

Ističe da Vlada nije platila ni sudske troškove, kako prve presude, tako i druge, mada je rok za to 30 dana od dana donošenja presude.

„Nije na odmet napomenuti da su sve odluke koje je donio v.d. direktora Inspektorata RS Dragutin Škrebić od 15. jula 2020. godine nevažeće, jer on od tog momenta nije više direktor“, tvrdi Tomić.

Podsjećamo, Okružni sud Banjaluka u julu ove godine je po drugi put poništio smjenu Tomića navodeći da ga je Vlada RS nezakonito razriješila.

Naime, sud je već ranije, prošle godine u martu, utvrdio da je Tomić nezakonito smjenjen 2018. godine. Vlada je zatim u maju prošle godine ispoštovala sudsku presudu, razriješila v.d. direktoricu Inspektorata Danijelu Batar i Tomića vratila na mjesto direktora. Međutim, izigran je sud jer je na istoj sjednici, samo par minuta kasnije, Vlada Tomića ponovo smijenila, a Batarevu ponovo imenovala.

Zbog toga je uslijedio novi sudski spor, a epilog je ponovo presuda u Tomićevu korist.

Tomić je na mjesto direktora Inspektorata RS postavljen 20. oktobra 2016. godine na period od pet godina i mandat je trebao da mu traje do oktobra 2021. godine.

O ovom, ali i o drugim slučajevima nezakonitih smjena CAPITAL je pisao u tekstu ”Istraživanje: Političke čistke direktora preko leđa građana