Svijet

Ruska vojna operacija u Ukrajini: Zelenski potpisao novi zakon

Petnaesti je dan vojne operacije Rusije u Ukrajini. Oko 48.000 Ukrajinaca evakuisano je kroz humanitarne koridore kako je juče i najavljeno od strane Ukrajine.

16.50 – Lavrov i direktor IAEA razgovarali o zaštiti nuklearki u Ukrajini

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov i generalni direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafael Grosi, razgovarali su danas na sastanku u Antaliji o zaštiti nuklearnih energetskih objekata u Ukrajini u kontekstu ruske specijalne vojne operacije u toj zemlji.

16.40 – Rusija: Nuklearni rat bi značio kraj civilizacije

Nuklearni rat je nemoguć, saopštio je Igor Višnjevetski, zamjenik direktora odeljenja za kontrolu naoružanja Ministarstva spoljnih poslova Rusije.

On je dodao da mnogi stručnjaci razumiju kakve bi posljedice nuklearni rat imao po svijet.

“Nuklearni rat ne može da se iscenira, jer bi to dovelo do kraja civilizacije, čovječanstva. Ne možemo ni na koji način da dozvolimo da se do desi”, dodao je on.

Višnjevetski je istakao da je isporuka nuklearnog naoružanja toliko napredovala, da bi nuklearni rat zahtijevao brzu razmjenu nuklearnih udara i njih niko ne bi mogao da zaustavi.

On je odbacio sugestije da bi “ograničena” upotreba nuklearnog oružja mogla biti moguća.

“Ko bi mogao da ‘ograniči’ takvo naoružanje, posebno ako je u pitanju veštačka inteligencija”, rekao je on.

Rusko ministarstvo je odbacilo optužbe da su granatirali područje koje je dovelo do nestanka električne struje u Černobilju.

16.13 – Oglasio se Putin: SAD pokušavaju nas da okrive, ali mi s tim nemamo ništa

Ruski predsjednik Vladimir Putin komentarisao je danas situaciju u svijetu, a u vezi sa sukobima koji se odvijaju u Ukrajini.

Predsjednik Rusije je rekao da cijene energenata na zapadu rastu zbog “njihovih pogrešnih kalukacija”.

“SAD su zabranile uvoz ruskih energenata i sada pokušava nas da okrivi za rast cijena, ali mi s tim nemamo ništa”, rekao je Putin.

15.50 – Zelenski: Donesite rješenja zasnovana na stvarnosti

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski pozvao je danas u obraćanju ukrajinske partnere širom svijeta da donesu rješenja zasnovana na stvarnosti, a ne na apstraktnim mišljenjima.

On je rekao da se lideri okupljaju da razgovaraju o ratu i članstvu Ukrajine u NATO i istakao da zna koji od tih lidera podržavaju Ukrajinu, prenio je Bi-Bi-Si.

Govoreći o ratu, on je rekao da ukrajinski muškarci i žene brane svoju državu 15. dan i odbijaju napade u ključnim oblastima.

15.24 – Zelenski razgovarao sa Džonsonom i Makronom

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski saopštio je danas da je razgovorao sa britanskim premijerom Borisom Džonsonom o daljoj britanskoj podršci Ukrajini, dok je sa francuskim predsjednikom Emanuelom Makronom razgovarao o mirovnim pregovorima.

“Nastavak dijaloga sa liderima Velike Britanije i Francuske. Obaviješteni o novim zločinima Rusije nad ljudima”, naveo je Zelenski na Twitteru.

 

 

14.19 – Zelenski potpisao zakon o konfiskaciji ruske imovine

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski potpisao je zakon o konfiskaciji imovine Rusije i ruskih građana u Ukrajini, saopštio je danas ukrajinski parlament.

Kako se navodi u saopštenju, zakonom, koji je usvojila Vrhovna Rada Ukrajine, definiše se pravni osnov za oduzimanje prava na imovunu, na osnovu društvene potrebe, prenosi TAS S.

Kako se dodaje, motiv za konfiskaciju mogu biti i vojni interesi.

13.28 – Kuleba: Nadam se da će razgovori sa Rusijom biti nastavljeni

Ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitrij Kuleba ocijenio je da bi razgovori sa Rusijom mogli biti nastavljeni u formatu u kojem su održani danas u Antaliji.

“Nadam se da će format sastanka koji smo imali danas biti nastavljen. Spreman sam za to. Ako je ruska strana spremna za ozbiljan, sadržajan razgovor”, rekao je Kuleba poslije razgovora sa ruskim i turskim kolegama Sergejem Lavrovom i Mevlutom Čavušogluom, prenosi agencija TAS S.

Trilateralni sastanak ministara spoljnih poslova Ukrajine, Turske i Rusije održao se danas u okviru Foruma diplomatije u Antaliji.

13.20 – Rusija zabranila izvoz 200 proizvoda do kraja 2022. godine

Ruska vlada je saopštila danas da zabranila izvoz telekomunikacione, medicinske, automobilske, poljoprivredne, električne, tehnološke i velikog broja druge robe do kraja 2022. godine, kao uzvratnu mjeru na sankcije Zapada prema Moskvi, izvještava Rojters.

Na listu zabrane izvoza uvršteno je preko 200 artikala, među kojima su i željeznički vagoni, kontejneri, turbine i druga roba.

Britanska agencija navodi da je prije napada Moskve na Ukrajinu, proizvođač automobila Stelantis, koji u Rusiji proizvodi i prodaje brendove Pežo, Sitroen, Opel, Džip i Fijat, namjeravao da počne da izvozi ruska laka komercijalna vozila u zapadnu Evropu.

12.38 – Makron i Šolc tražili prekid vatre

Makron i Šolc u telefonskom razgovoru sa Putinom zatražili da Rusija odmah primijeni prekid vatre i da se kroz pregovore pronađe rješenje sa Ukrajinom

12.23 – Lukašenko sutra u Moskvi sa Putinom o saradnji i Ukrajini

Predsjednik Bjelorusije Aleksandar Lukašenko posjetiće sutra Moskvu kako bi se sastao sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, javlja bjeloruska novinska agencija Belta.

Kako navodi, Lukašenko i Putin će razgovarati o bilateralnim odnosima, ekonomskoj saradnji u vrijeme sankcija i situaciji u regionu i Ukrajini, prenosi Rojters.

12.21 – Lavrov: Nacionalisti koristili porodilište kao bazu

Rusija je rekla na sjednici Savjeta bezbjednosti UN da ukrajinski nacionalistički bataljon Azov koristi porodilište u Marijupolju kao svoju bazu, izjavio je danas ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

“Ukrajinski nacionalisti su ranije izveli iz porodilišta sve buduće majke i osoblje”, izjavio je Lavrov poslije razgovora sa ukrajinskim i turskim kolegama Dmitrom Kulebom i Mevlutom Čavušogluom, a prenosi ruska agencija TAS S.

“Čuli smo patetičnu retoriku o nekim zločinima koje je navodno mnogo puta počinila ruska vojska. Prije tri dana, 7. marta, naša delegacija je na sednici Savjeta bezbjednosti UN iznijela dokaze da je dotično porodilište odavno zauzeo bataljon Azov i drugi radikali”, izjavio je Lavrov.

On je dodao da su sve buduće majke, sve medicinske sestre i ostalo osoblje bili izvedeni napolje.

“To je bila baza ultra-radikalnog bataljona Azov. Ove činjenice su objelodanjene prije tri dana. Na vama je da donesete zaključke u vezi sa time kako se svjetskoj javnosti ispira mozak”, izjavio je Lavrov.

Prema tvrdnajma ukrajinskih zvaničnika, u jučerašnjem vazdušnom udaru na Mariupolj uništena je dječija bolnica, a poginule su tri osobe.

11.57 – Kuleba poslije sastanka: Bez napretka po pitanju primirja

Ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba izjavio je da nije postignut napredak po pitanju postizanja primirja u današnjim pregovorima sa šefom ruske diplomatije Sergejom Lavrovim u Antaliji.

11.06 – Završen sastanak Lavrova i Kulebe: Dogovor o prekidu vatre nije postignut

Upravo je završen sastanak ministara spoljnih poslova Rusije i Ukrajine, Sergeja Lavrova i Dmitra Kulebe, a prema riječima ukrajinskog ministra, dogovor o prekidu vatre nije postignut.

Dvojica ministara sastali su se u Antaliji u Turskoj, gdje su razgovorali o brojnim temama, između ostalog i o mogućem susretu predsjednika Vladimira Putina i Volodimira Zelenskog.

Nakon sastanka očekuje se da će ministri održati odvojene konferencije za novinare.

Kuleba je rekao da su pregovori sa Lavrovim bili teški.

10.19 – Peskov: Ako neko napadne rusku vojsku sa oružjem u rukama, postaće i meta

Ako neko napadne rusku vojsku sa oružjem u rukama, postaće i meta rekao je danas portparol ruskog predsjednika Dmitrij Peskov na pitanje o podjeli oružja svima u Ukrajini.

9.58 – Lukašenko naredio da se Černobilju uključi struja

Bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko naredio je bjeloruskim specijalistima da osiguraju isporuku električne energije nuklearnoj elektrani Černobilj u Ukrajini, javila je danas agencija BELTA.

09:47 – Počeo sastanak Lavrova i Kulebe

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov sastao se danas sa svojim ukrajinskim kolegom Dmitrom Kulebom u Turskoj, javlja agencija Rojters.

9.16 – Rusija više neće učestvovati u radu Savjeta Evrope

Rusija više neće učestvovati u radu Savjeta Evrope jer smatra da ta institucija postaje “platforma za zapadni narcisizam” i subverzivne aktivnosti prema Moskvi, saopštiloje danas rusko Ministarstvo spoljnih poslova.

9.09 – Rusko Ministarstvo odbrane o američkim biološkim laboratorijama u Ukrajini

Ovo su novi podaci ruskog Ministarstva odbrane o američkim biološkim laboratorijama u Ukrajini

Prema dokumentima, Amerikanci su planirali da 2022. godine u Ukrajini sprovedu radove na patogenima ptica, slijepih miševa i gmizavaca sa daljim prelaskom na proučavanje mogućnosti prenosa afričke svinjske kuge i antraksa.

SAD su željele da sprovedu projekat proučavanja prenosa patogena divljih ptica selica između Ukrajine i Rusije, kao i drugih zemalja.

U biolaboratorijama, kako pokazuju dokumenti, vršeni su eksperimenti sa uzorcima virusa korona slijepih miševa.

Svrha istraživanja koje je finansirao Pentagon bila je stvaranje mehanizma za tajno širenje smrtonosnih patogena.

U bliskoj budućnosti biće objavljen sljedeći paket dokumenata koji su primljeni od ukrajinskih radnika bioloških laboratorija i rezultati njihovog ispitivanja.

Odjeljenje je saopštilo i nove detalje specijalne operacije: od njenog početka uništeno je 2.911 objekata vojne infrastrukture, nastavlja se operacija oslobađanja Mariupolja od nacista, prenosi RT.

8.57 – Ukrajina otkrila pitanja o kojima će razgovarati sa ruskom stranom u Turskoj

Trilateralni sastanak ministara spoljnih poslova Ukrajine, Rusije i Turske zakazan je za devet sati po našem vremenu u Antaliji.

8.47 – Zakupljeni avioni u Rusiji plaćaće se u rubljima

Ruska Vlada planira da naredi lokalnim avio-kompanijama da plaćaju zakupljene avione u rubljama i uvešće zabranu vraćanja letjelica stranim kompanijama ako otkažu zakup, navodi se u nacrtu zakona koji je objavljen danas.

8.46 – Podoljak: Situacija u Černobilju je opasna

Situacija u Černobilju je generalno opasna i predstavlja prijetnju cijeloj Evropi, pa čak i Rusiji, rekao je za Kanal 24 savjetnik ukrajinskog šefa kabineta predsjednika Mihail Podoljak.

8.28 – Ukrajinski šef diplomatije stigao u Antaliju na sastanak sa Lavrovim

Ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba doputovao je u Antaliju na pregovore sa ruskim šefom diplomatije Lavrovom.

Za nešto manje od sat vremena njih dvojica će se sastati na sastanku na najvišem nivou između dvije strane od početka rata. Turski predsjednik Redžep Erdoan rekao je da se nada da će “sastanak ministara otvoriti put ka trajnom prekidu vatre”.

7.28 – Zelenski potpisao zakon o korišćenju oružja: Svi građani Ukrajine mogu da ga koriste

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski potpisao je zakon koji omogućava svim građanima Ukrajine da koriste oružje za vrijeme ratnog stanja, a tekst zakona objavljen je na sajtu Vrhovne Rade Ukrajine.

“Tokom perioda ratnog stanja građani Ukrajine mogu učestvovati u otporu…koristeći sopstveno nagradno oružje, sportsko oružje (pištolji, revolveri, puške, puške sa glatkim cijevima), lovačku pušku, glatku ili kombinovanu municiju za iste”, navodi se u zakonu.

U Zakonu se još dodaje da civili ne snose odgovornost za upotrebu vatrenog oružja protiv lica koja vrše oružani napad na Ukrajinu, ako se takvo oružje koristi osnovano i po rasporedu.

7.02 – Humanitarnim koridorima evakuisano oko 48.000 Ukrajinaca

Timošenko je rekao je da je 43.000 ljudi napustilo grad Sumi, 3.500 region Kijeva i 1.000 Energodar, prenosi Rojters.

Jedan od ukrajinskih pregovarača David Arahamia ranije danas je izjavio da je više od 40.000 žena i djece je evakuisano iz cijele Ukrajine u jednom danu, navodeći da je pokušana evakuacija čak 100.000 ljudi koja “nije uspjela”.

Načelnik ruskog Komandnog centra za nacionalnu odbranu Mihail Mizincev izjavio je ranije danas da ruske oružane snage poštuju zatišje za 10 humanitarnih koridora koji je pokrenula Rusija i tri koje je predložila Ukrajina.

Mizincev je naglasio da je tokom dana iz opasnih zona u različitim ukrajinskim regionima bez učešća ukrajinske strane evakuisano 5.460 ljudi, uključujući 1.125 djece.