Svijet

Globalne berze u usponu, nafta blago ojačala, dolar posrće

Globalna tržišta akcija su danas u usponu, pri čemu u azijskom regionu najveći rast beleži Hongkonška berza, dolar posrće prema korpi konkurenata, a cene nafte su se stabilizovale na nivou ispod višegodišnjih maksimuma usled signala o napretku u mirovnim pregovorima između Rusije i Ukrajine.

Pan-evropski indeks akcija EuroStoks 50 porastao je na terminskom trgovanju za 0,21 posto, što nagoveštava da će cene na otvaranju redovnog trgovanja biti jače, dok fjučersi američkih akcija ukazuju na nešto niži nivo na otvatanju Vol Strita, nakon noćašnjeg skoka indeksa S&P 500 za 2,2 procenta, prenosi Rijters.

Američke Federalne rezerve su povećale ključnu kamatu za četvrtinu procentnog poena, kako se očekivalo, i najavio dalja podizanja stope u istom procentu na svakom narednom sastanku do kraja ove godine, s ciljem da agresivno obuzda inflaciju.

S druge strane, zabrinutost investitora zbog naglog usporavanja kineske ekonomije, koja se ultra restriktivnim merama bori protiv širenja epidemije kovid-19, ublažio je potpredsednik Kine Lju He koji je signalizirao veće podsticaje za podršku ekonomiji i tržištima, a mere podrške najavila je i centralna banka te zemlje.

Hongkonški indeks Hang Seng je ojačao za više od 5,0 posto, nastavljajući uzlazni trend od prethodnog dana kada je skočio za 9,0 procenata.

Indeks kineskih najlikvidnijih akcija je napredovao za 2,3 odsto, nakon rasta od 4,3 posto u sredu, dok se japanski Nikei popeo za 3,5 procenata na najviši nivo u poslednje dve nedelje.

Najširi indeks azijsko-pacifičkih akcija MSCI, bez japanskih, ojačao je za 3,0 odsto.

Znaci napretka u rusko-ukrajinskim mirovnim pregovorima podigli su raspoloženje investitora za ulaganja u rizičniju imovinu, pri čemu je tražnja za dolarom kao sigurnim utočištem posustala.

Indeks dolara, koji prati vrednost američke valute prema korpi šest glavnih rivala, spustio se na 98,476 poena nakon pada od 0,47 procenata u sredu.

Dolar je jedino pokazao izvesnu snagu prema japanskoj valuti, pri čemu se jutros trgovao na nivou od 118,82 jena, nedaleko od šestogodišnjeg maksimuma od 119,13 jena koji dostigao noćas usled sve veće divergencije između američke i japanske monetarne politike. Na tržištima se generalno očekuje da će Banka Japana na sutrašnjoj sednici ostati pri ultra labavoj politici zbog posustale ekonomske aktivnosti.

Evro je neznatno oslabio na 1,1029 dolara, ali je sačuvao većinu dobitaka zabeleženih u stedu kada je zabeležio rast od 0,74 odsto.

Britanska funta ostala čvrsta, i menja se po kursu od 1,3156 dolara, nakon skoka od 0,77 procenata prema dolaru na prethodnoj sesiji. Banka Engleske treba kasnije danas da saopšti odluke o monetarnoj politici, a tržišta procenjuju da će podići kamatu za dodatnih 0,25 posto.

Na robnim berzama, cene sirove nafte su se oporavile danas posle izveštaja Međunarodne agencije za energiju (IEA), koja ocenjuje da pad potražnje za naftom zbog viših cena neće kompenzovati ogroman manjak ponude izazvan prekidom isporuka ruske nafte.

Cena severnomorske nafte Brent porasla je za oko 1,76 dolara ili 1,8 odsto, na 98,02 dolara po barelu, a američka WTI nafta je ojačala za 1,66 dolara ili 1,75 procenata, na 95,04 dolara za barel.

 

(Tanjug Foto: Tanjug/AP)