Svijet

Potvrđeno: Bez struje nuklearka u Černobilju

Ukrajina je obavestila Međunarodnu agenciju za atomsku energiju (IAEA) da je nuklearna elektrana (NPP) u Černobilju isključena sa električne mreže.

Ta nuklearka je izgubila snabdevanje spoljnom energijom, dve nedelje nakon što su ruske snage preuzele kontrolu, rekao je generalni direktor IEAE Rafael Marijano Grosi.

Grosi je izrazio duboku zabrinutost zbog ovog razvoja događaja jer je “bezbedno snabdevanje električnom energijom za sve nuklearne lokacije” jedan od osnovnih stubova nuklearne bezbednosti.

Međutim, u slučaju nuklearne elektrane u Černobilju, on je rekao da se IAEA složila sa ukrajinskim regulatorom da njeno isključenje iz mreže neće imati kritičan uticaj na osnovne bezbednosne funkcije.

Konkretno, što se tiče skladišta istrošenog goriva na lokaciji, količina vode za hlađenje u bazenu je dovoljna da se održi efikasno uklanjanje toplote iz istrošenog goriva bez snabdevanja električnom energijom. Nuklearka takođe ima rezervna napajanja za hitne slučajeve sa dizel agregatima i baterijama

Ipak, nedostatak struje će verovatno dovesti do daljeg pogoršanja operativne radijacione bezbednosti na lokaciji i stvoriti dodatni stres za oko 210 tehničkih stručnjaka i čuvara koji su tamo poslednje dve nedelje.

“Iz dana u dan vidimo pogoršanje situacije u nuklearnoj elektrani u Černobilju, posebno po pitanju radijacione bezbednosti i osoblja koje upravlja objektom u izuzetno teškim i izazovnim okolnostima”, rekao je Grosi.

Grosi je potvrdio i da je IAEA poslednjih dana izgubila daljinski prenos podataka iz svojih zaštitnih sistema instaliranih za praćenje nuklearnog materijala u nuklearnoj elektrani u Černobilju i drugoj ukrajinskoj nuklearnoj elektrani koju sada kontrolišu ruske snage, Zaporoškoj elektrani.

On je rekao da je zabrinut zbog iznenadnog prekida takvih tokova podataka u sedište IAEA u Beču sa dve lokacije, gde su prisutne velike količine nuklearnog materijala u obliku istrošenog ili svežeg nuklearnog goriva i drugih vrsta nuklearnog materijala.

 

(B92)