Republika Srpska

Radnici “ERS-a” traže veće plate, vodi li to poskupljenju struje?

Radnici Elektroprivrede Republike Srpske (ERS) traže od uprave preduzeća da poveća cijenu rada sa 140 na 160 maraka, odnosno za 12,5 odsto.

Svoje zahtjeve pravdaju činjenicom da se cijena nije mijenjala jedanaest godina, a da je situacija na tržištu električne energije veoma povoljna.

„Cijena rada u ERS-u nije povećana od 2008 godine, a cijena električne energije na tržištu je fantastična“, kažu u Sindikatu ERS-a.

U upravi ERS-a te činjenice ne spore, ali  tvrde kako je cijena električne energije na tržištu nema puno uticaja na poslovanje preduzeća.

„Većina električne energije koju proizvedemo ide domaćoj privredi i domaćinstvima koji plaćaju subvencionisanu cijenu. Tek manji dio struje izvozimo“, kažu oni.

Ipak ne odbacuju mogućnost da dođe do povećanja cijene rada.

„Uprava zajedno sa rukovodstvom Sindikata ERS analizira mogućnosti povećanja cijene rada za zaposlene u Mješovitom holdingu. Tijesno sarađujemo i sagledavamo mogućnosti povećanja plata shodno poslovanju sistema i ostvarenim rezultatima“, kažu u ERS-u.

Dok su u upravi raspoloženi za razgovor, u pojedinim zavisnim preduzećima ignorišu radnike.

Tako je situacija u rudniku i termoelektrani Ugljevik dovedena do usijanja jer rukovodstvo odbija da sa predstavnicima sindikata razgovara kada je povećanje plate u pitanju.

Naime, radnici su tražili povećanje plate od sedam odsto, te još neke benefite za radnike koji su radili u uslovima pandemije ali ih čelni ljudi na čelu sa vršiocem dužnosti direktora Čedomirom Stojanovićem ignorišu.

Zbog toga su najavili štrajk.

„Rok za izjašnjenje direktora je istekao. Obavještavamo vas da idemo u pripremu štrajka upozorenja“, stoji na oglasnoj tabli sindikata.

Predsjednik sindikalne organizacije Zoran Mićanović tvrdi kako preduzeće ima odakle da poveća primanja radnicima.

„Dovoljno je samo da uprava prestane trošiti i bacati pare na bespotrebne javne nabavke“, tvrdi Mićanović.

Mogu li se povećati plate bez poskupljenja struje?

Međutim, veliko je pitanje da li bi se radnicima zaposlenim u sklopu Elektroprivrede Republike Srpske mogla povećati plata, a da usput, to ne dovede do povećanja cijene struje.

Jer podsjećamo, ERS već duže vrijeme vrši pritisak na Vladu Republike Srpske da joj se dozvoli povećanje cijene što govori da nije u pretjerano povoljnoj situaciji.

Tako nešto su bili najavili u februaru ove godine, ali se od toga odustalo nakon negodovanja javnosti.

 Međutim, odustalo se samo do momenta okončanja pandemije.

Nema sumnje da će čim se ona okonča ERS nastaviti priču oko poskupljenja koju je započeo ove godine.

 

 

Capital