Kolumne

QUO VADIS, MILORADE ?

Quo vadis, Milorade ?

Osnovni vitalni nacionalni interes je nesumnjivo ekonomska stabilnost i sigurnost. Da bi se ona ostvarila na čelu države (čitaj: entiteta) treba da se nalaze sposobni, stručni ljudi. Do njih se dolazi putem izbora. I da bi se takvi ljudi odabrali neophodan je pošten i legalan izborni proces.

Razumne ljude ne čudi Dodikov animozitet ka bilo kakvoj modifikaciji izbornog sistema u Srpskoj, odnosno BiH. U tom slučaju otputovao bi ’’bugarski voz’’, ne bi se krali birački listići, prekrajale izborne liste i rezultati, ne bi mogli glasati mrtvi i još čitava lepeza mahinacija domišljatih vječitih vladalaca. I , naravno, Milorad Dodik i njegova porodica više ne bi bili svemogući.

Upravo zato su on i  buljumenta raznih Mazalica, Tamindžija i sličnih prikaza stavili van snage Memorandum kojim bi izvjesna američka fondacija pružila tehničku pomoć Centralnoj izbornoj komisiji BiH. Navodno, stranci bi narušili , gle nove floskule, suverenitet izbora i imali bi uvid i biračke spiskove. To u Memorandumu nigdje ne stoji, a i male mace znaju da SNSD ima te spiskove u malom džepu. Uostalom, ako se mogla prodati Jasenovačka građa zašto ne bi i birački spiskovi imali svoju cijenu.

Vanredna sjednica NSRS pokazala je još jednom dvoličnost i poltronstvo vojvode od Laktaša. Samo koji minut nakon što je odbio američku fondaciju upoznao je svoje i ’’izdajnike’’ da će od Predsjedništva BiH zahtijevati da se ambasada BiH u Izraelu iz Tel Aviva preseli u Jerusalim, jer je to dan ranije odlučio i njegov mentor iz Srbije. Još kaže da treba podržati interese SAD. Nesretnik valjda očekuje da će ga Tramp skinuti sa ’’crne liste’’. Koga Ameri zacrne teško mu mijenjaju boju.

U iščekivanju nove odbrane vitalnog nacionalnog interesa, valja nam se nadati, kako neko nedavno reče, da je Crna Gora sve bliža i bliža…

MLP