Kolumne

KLINIKA NA KRAJU GRADA

Prije par dana bila je godišnjica od dogovora Milorada Dodika, srpskog člana Predsjedništva BiH sa predsjednikom Poslovnog sistema ’’Swisslion-Takovo’’ Rodoljubom Draškovićem o zajedničkoj izgradnji novog kliničko-bolničkog ,dijagnostičkog i rehabilitacionog centra u turističkom kompleksu ’’Grad sunca’’, sa gotovom infrastrukturom. Dodik je galantno ponudio učešće Vlade Srpske u iznosu od 50 miliona KM.

Danas je u Trebinju prezentovano idejno rješenje budućeg kliničko-bolničkog centra na kamenjaru površine više od 20 hiljada metara kvadratnih na lokaciji Novo Trebinje, neposredno blizu zapadne obilaznice koja je u izgradnji. Gradski oci izjavili su da će Vlada Srpske za tu namjenu izdvojiti 30 miliona KM, a bolnica će biti u funkciji dogodine. Ne bi prije ni u Japanu.

Ne, nisu u pitanju dvije bolnice. Bilo bi to previše za malo Trebinje. Dogovor sa Draškovićem bio je samo jedan u nizu Dodikovih ’’pobačaja’’. Isto kao i ona hidroelektrana u Sutorini, koju je istog dana obećao, a ne zaboravimo i put Foča-Tjentište. Još uvijek aktuelni gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić tada je nadahnuto izjavio da je Drašković čovjek koji obnavlja i gradi Hercegovinu i poručio mladima ’’da će za sve njih imati budućnosti u našem kraju’’. Drašković je nastavio da gradi i unapređuje Hercegovinu, a za Dodikom, Ćurićem, Petrovićem i sličnima ostadoše nezavršen bazen, obilaznica,raskopan Stari grad, aerodrom, risort, a mladi se zaposliše u Dubrovniku. I  da ne postoji  SNSD, ne bi ni tamo posla našli. Zato su se mladi i zvanično  ’’zahvalili’’ Petroviću na zaposlenju. Kažu, neće mu to nikad zaboraviti. Čitaj – oprostiti.

Još jedan detalj bode oči. Računa se da će najnovija bolnica koštati oko 30 miliona KM, a ona sa Draškovićem vrijedila je vladinih 50 miliona, plus Draškovićev udio. Nije tajna da se izgradnja parkinga Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske u Banja Luci procjenjuje na 30 miliona KM, baš koliko cijela ova nova bolnica u Trebinju.Ovdje očigledno nešto sa matematikom nije u redu ili naprotiv, neko dobro manipuliše.

Po svemu sudeći Dodikov klinički centar u Trebinju ostaće predizborna SNSD-ova bajka, kao i zubački aerodrom, a poznajući Rodoljuba Draškovića najvjerovatnije će novi bolničko-klinički centar ipak biti samo njegovih ruku djelo i to tamo gdje je prvobitno bio zamišljen – u Gradu sunca. Jedini Draškovićev grijeh  je u tome što je imao povjerenje u pogrešnog partnera.

MLP