Republika Srpska

Poslodavci duguju 277 miliona KM za zdravstveno osiguranje radnika

Ova potraživanja predstavljaju skoro 40 odsto godišnjih prihoda Fonda zdravstvenog osiguranja
FZO na kraju novembra poslodavcima dugovao 16,1 milion KM
Aćić: Taj dug se dominantno odnosi na javni sektor

BANJALUKA – Dugovanja poslodavaca, mahom iz javnog sektora, prema Fondu zdravstvenog osiguranja (FZO) Republike Srpske na kraju novembra 2020. godine iznosila su 277 miliona KM, dok u istom periodu FZO poslodavcima nije isplatio 16,1 milion maraka.

U FZO su za CAPITAL rekli da su u prvih 11 mjeseci prošle godine smanjili dug prema poslodavcima za naknadu plate za vrijeme bolovanja dužih od 30 dana za 64 odsto u odnosu na novembar 2019. godine.

„Tako su u novembru 2019. godine obaveze Fonda prema poslodavcima za bolovanja iznosila oko 44,4 miliona КM, a u novembru 2020. godine 16,1 milion КM“, kazali su u FZO.

S druge strane, kada su u pitanju dugovanja poslodavaca prema Fondu, tu nije bilo značajnijih promjena u odnosu na ranije godine.

Na kraju novembra 2020. godine potraživanja Fonda od poslodavaca iznosila su oko 277 miliona КM, a najveći dio se odnosi na doprinose za zdravstveno osiguranje.

„Sa ovim novcem Fond bi mogao da finansira liječenje svih naših osiguranika u svim bolnicama Srpske godinu dana. Ova potraživanja predstavljaju skoro 40 odsto ukupnih godišnjih prihoda Fonda“, naveli su u FZO.

Iako ističu da su i pored toga uspjeli da znatno smanje svoje obaveze, u Fondu priznaju i da se godinama bore sa nedostajućim finansijskim sredstvima koji bi dugoročno zdravstveni sistem finansijski održao. Podsjećaju i na njihove inicijative  za dodatnim izvorom finansiranja od proizvoda štetnih po zdravlje, a koje do sada nisu prihvaćene.

„Samo po tom osnovu zdravstveni sistem bi godišnje mogao da dobije 200 miliona КM. U 2021. godini očekuju nas dodatni izazovi, posebno u  smislu finansijske održivosti zdravstvenog sistema i usklađivanja svih potreba osiguranika sa finansijskim mogućnostima.  Fond i dalje ima samo jedan izvor prihoda – doprinosi koji se, pri tome, neredovno uplaćuju“, dodaju u Fondu.

Najveći dužnici javni sektor

dug

Saša Aćić (Foto: Capital)

Direktor Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske Saša Aćić kaže za CAPITAL da se najveći dio duga duga prema FZO odnosi na javni sektor, te da je privatni sektor najrevnosniji dio poreskih obveznika.

„Jasno je da se taj dug dominantno odnosi na javni sektor, prvenstveno na zdravstveni sektor koji već duži niz godina ne izmiruje svoje obaveze na vrijeme. Vrlo vjerovatno se tu radi i o obavezama koje nisu naplative“, istakao je Aćić.

S druge strane, istakao je da su poslodavci zadovoljni isplatama Fonda i da tu nema značajnijih kašnjenja.

Najnoviji podaci Poreske uprave RS pokazuju da su zdravstvene ustanove u RS najveći dužnici za poreze i doprinose, a predsjednik Strukovnog sindikata doktora medicine RS Miodrag Femić je za CAPITAL rekao da je te dugove nemoguće naplatiti i da bi država trebala razmišljati o eventualnom otpisu.

„To su milionske cifre i čisto sumnjam da se to može nadoknaditi. Potrebno je uraditi potpuno novu strategiju kompletnog zdravstvenog sistema. Država mora stati tome u kraj, ukoliko bude imala mogućnosti i volje da to uradi. Taj dug se mora otpisati jer je u ovom trenutku nemoguće naći toliki novac da bi se on izmirio“, kazao je Femić.

Da je finansijska situacija u Fondu izuzetno teška pokazuje i podatak da su skoro svake godine primorani da se zadužuju. Međutim, s obzirom na to da kod banaka ne važe za pouzdanog klijenta, za kredite im je obavezno potrebna i garancija Vlade.

CAPITAL je prošle sedmice obajvio da je FZO raspisao je tender za kredit od 35 miliona KM, a koji mu je neophodan da bi mogao da finansira zakonska prava osiguranika.

 

CAPITAL