Republika Srpska

Beograd je moja prestonica, Dodik me nije pozdravio

Beograd je moja prestonica, kaže gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković.

On dodaje da nikada nije dovodio u pitanje BiH, kao državu u kojoj živi, ali kao pripadnik srpskog naroda, ne krije da Beograd smatra svojom prestonicom.

“Beograd je moja prestonica, to osećam. I kada odem u Podgoricu, Nikšić, da branim svetinje, to radim jer je to moje, ne da bih se nekom dodvorio”, rekao je Stanivuković za TV K1, i dodao da su sve ostalo pritisci da se drugačije misli.

Kako kaže, sa sličnim pitanjima se susretao i u Federaciji BiH, ali se trudi da javni diskurs drži isti, gde god gostovao, jer je za njega, kaže, važno da se bude principijelan i da se šalju iste poruke.

“Priznajem BiH, živim tamo. BiH je država koja se sastoji od dva entiteta i ja to nikad nisam dovodio u pitanje, to je činjenica. Ali, Beograd je prestonica mog naroda, ja sam pripadnik srpskog naroda. Zašto je jedan Hrvat zagledan u Zagreb? To je prirodno”, rekao je Stanivuković.

On je u “Uranku” na K1 govorio i o odnosu sa predsedavajućim Predsedništva BiH Miloradom Dodikom. Rekao je da želi, kao gradonačelnik Banjaluke da ima kontakte i saradnju sa svim institucijama svih nivoa.

Međutim, smatra da takva želja ne postoji na strani Dodika, koji na sinoćnoj svečanosti u Beogradu kada ga je pozdravio nije želeo da odgovori, već ga je, kako navodi, pogledao „pogledom koji pokazuje da nekom ne želite ništa dobro”.

Stanivuković je naglasio da kao gradonačelnik ne predstavlja samo onu većinu koja ga je podržala, već i gradjane koji podržavaju nekog drugog.

Kazao je da se njegovi protivnici koriste trikom da od neprijatelja naprave izdajnika.

S tim u vezi rekao je da je problem politički mentalitet Dodika. “Kada odete na televiziju i predstavljate čitav narod RS, te kažete da je neka odredjena žena koja je član Izborne komisije, udata za Bošnjaka i da se to koristi kao alibi da nekog diskreditujete. To ne može biti politika 21 veka. To je nivo svesti ispod djona”, ocenio je on.

Smatra i da je Dodikova politika “potpuno izgubila kompas”. S tim u vezi pomenuo je Dodikove izjave nakon gubitka izbora u Banjaluci u vezi grejanja i investicija, i kasniju promenu stava.

Staniković kaže da to nije bio ispad, već da se radilo o retkim momentima potpune iskrenosti Dodika, koji je izgovorio nešto što on nikada ne bi pomislio.

On je istakao da je RS izolovana i da joj je jedini prozor u svet Srbija.

(Tanjug)