BiH

“OC Jahorina” krši zakon pogodujući firmi iz Srbije

BANJALUKA – “Olimpijski centar Jahorina”, u namjeri da firmi iz Srbije dodijeli određene poslove na toj planini, ne libi se da krši zakone i procedure u postupcima javnih nabavki.

Naime, prema saznanjima portala CAPITAL, “OC Jahorina” je preduzeću “Elkoms” iz Beograda planirao dodijeliti ugovor za izradu studije opravdanosti za izgradnju objekta u ski centru. Međutim, zbog brojnih nepravilnosti, Kancelarija za razmatranje žalbi (KRŽ) BiH je poništila taj postupak.

Umjesto da raspišu novi tender u “Olimpijskom centru” donose odluku da odustanu od postupka nabavke, uz izgovor kako nemaju novca zbog pandemije virusa korona.

Ništa ne bi bilo sporno da nije riječ o poslu koji je vrijedan oko 30.000 maraka i da “Olimpijski centar Jahorina” paralelno ne sprovodi javne nabavke vrijedne milione maraka.

Planove “OC Jahorina” i “Elkomsa” pomrsio je Institut za građevinarstvo “IG” iz Banjaluke.

Prvo su uspjeli dokazati kako beogradsko preduzeće ne ispunjava uslove za navedeni posao, zbog čega je tender poništen, da bi zatim uspjeli dokazati i kako “OC Jahorina” nema osnova da odustane od nabavke.

Odluka o pokretanju postupka je donesena u junu kada je uveliko bila poznata situacija sa virusom korona. Jasno je da je odluka o otkazivanju postupka donesena isključivo iz razloga da se ugovor ne zaključi sa žaliteljem”, naveli su iz “IG”-a u žalbi.

Iz “Olimpijskog centra Jahorina” branili su se tvrdnjom da je bila neophodna relokacija sredstava na tekuće troškove koji su od presudnog značaja za uspješno organizovanje nadolazeće sezone.

Kao socijalno odgovorno preduzeće učinili smo maksimalne napore da zadržimo sva radna mjesta. “OC Jahorina” nije korisnik budžetskih sredstava te sva finansijska sredstva kojima raspolaže dobija od vlastite djelatnosti-turizma kojem još uvijek prijeti globalna pandemija”, naveli su u svoju odbranu.

Iz Kancelarije za razmatranje žalbi ocijenili su kako se u ovom slučaju vršio selektivni pristup, a da se nabavka otkazala bez osnovanog razloga.

Nije bilo dovoljno samo reći da je nastupila pandemija. U takvim situacijama se moraju razdvojiti one nabavke koje su neophodne za egzistencijalni opstanak od onih koje mogu da čekaju normalne okolnosti. Ugovorni organ ne može započinjati nove postupke javne nabavke koji su po sadržaju i hitnosti jednaki onima koji su u toku, odnosno onima koje je ugovorni organ otkazao”, zaključuju oni u Rješenju kojim “OC Jahorina” nalažu da ponovo srpovede postupak.

Inače, treba napomenuti kako preduzeće “Elkoms” dugo godina sarađuje sa “Skijalištima Srbije” sa kojima je imalo sklopljene milionske ugovore, a gdje je Dejan Ljevnaić, aktuelni direktor “OC Jahorina”, dugo godina bio rukovodilac.

Dobro upućeni u dešavanja na Jahorini smatraju kako je ovo samo početak bezpoštedne borbe domaćih i stranih preduzeća za poslove na Jahorini u koju je u posljednjih nekoliko godina upumpano na stotine miliona maraka.

 

 

CAPITAL