BiH

Elektromobilnost sve jače kuca na vrata BiH

SARAJEVO – Elektromobilnost sve jače kuca na vrata Bosne i Hercegovine, zaključeno je na webinaru na temu “Elektromobilnost u BiH” koji je održan u organizaciji Privredne komore FBiH. 

Privredna komora FBiH je zbog trenutne epidemiološke situacije, tradicionalnu godišnju konferenciju organizovala u vidu niza webinara, gdje je između ostalih u saradnji s Udruženjem za elektromobilnost, održala prvi webinar na temu Elektromobilnost u BiH”. Cilj organizacije webinara je iniciranje šire javne diskusije na temu elektromobilnosti u BiH – da se kroz dijalog i razmjenu mišljenja rezimiraju aktivnosti, pomaci i naredni koraci u razvoju elektromobilnosti u BiH.

Tokom webinara realizirane su tri panel diskusije “Elektromobilnost između prilika i barijera”, “Elektromobilnost u svijetu”, te “EU fondovi i financiranje”.

Istaknuto je da je trenutna pozicija elektromobilnosti u BiH između prilika i barijera.

U pogledu barijera, prije svega misli se na zakonsku regulativu koja ne raspoznaje terminologiju elektromobilnosti, zatim nepostojanje podsticaja pri kupovini električnih vozila, visokih carina, poreza i troškova registracije, nedovoljno razvijene infrastrukture, visokih taksi za priključak, ali i nerazvijene svijesti građana i predstavnika nadležnih institucija prema konceptu elektromobilnosti i svim prednostima i uštedama koje elektromobilnost donosi, što je rezultat ne samo nerazvijene svijesti, već i straha od “novog”, koji je naročito izražen prema električnim vozilima.

Međutim, nasuprot barijerama elektromobilnost je ujedno i nova poslovna prilika u Bosni i Hercegovini. U tom pogledu istaknuta je proizvodnja prvog bh. električnog motocikla, izgradnja fabrike za proizvodnju dijelova električnog motora za električna vozila, sve veći priliv turista u i kroz Bosnu i Hercegovinu električnim vozilma, koji pri punjenju vozila, ostvaruju i dodatnu potrošnju. Neminovno je istaknuti da uprkos brojnim barijerama u razvoju elektromobilnosti, trenutno je širom BiH više od 100 električnih punionica.

U daljjem toku razvoja elektromobilnosti u BiH i prevazilaženju trenutnih barijera, neophodan je strateški pristup i sistemsko rješavanje, uz intenzivnije zagovaranje i podršku svih nivoa vlasti, kao i zajedničku saradnju i finansijsku podršku domaćih i međunarodnih institucija, te usvajanje primjera pozitivne prakse iz zemalja regiona, zaključeno je, između ostalog.

 

Indikator.ba