Zanimljivosti

DOGODILO SE NA DANAŠNJI DAN 3. AVGUSTA

216. p. n. e. – Kartaginski vojskovođa Hanibal u Drugom punskom ratu kod Kane u jugoistočnoj Italiji nanio najteži poraz Rimljanima u istoriji Rimskog carstva.

1347. – Engleski kralj Edvard Treći u Stogodišnjem ratu zauzeo francuski grad Kale.

1460. – Škotskog kralja DŽejmsa Drugog, koga su savremenici nazivali “Džejms gnjevnog lica”, ubili su Englezi tokom opsade zamka Roksburg.

1492. – Španski moreplovac italijanskog porijekla Kristofor Kolumbo na brodu “Santa Marija” isplovio iz španske luke Palos de la Frontera na prvo putovanje, na kojem je otkrio Ameriku, odnosno morski put sa zapadne strane do Indije, kako je sam vjerovao.

1778. – U Milanu, poslije dvije godine gradnje, prema projektu italijanskog arhitekte Đuzepea Pjermarinija, otvorena “Milanska skala”, jedna od najznačajnijih operskih kuća u svijetu.

1830. – Turski sultan Mehmed Drugi, poslije višemjesečnih pregovora, hatišerifom priznao autonomiju Srbije, čime su uspostavljeni osnovi srpske nezavisne uprave.

1858. – Engleski istraživač Džon Spik otkrio jezero Viktorija, izvorište rijeke Nil.

1872. – Rođen norveški kralj Hakon Sedmi, monarh od 1905. do smrti 1957. Odbijanjem da abdicira snažno je uticao na podanike da organizuju pokret otpora njemačkoj okupaciji Norveške u Drugom svjetskom ratu.

1881. – Britanske trupe okupirale egipatski grad Suec, što je Velikoj Britaniji omogućilo da 1883. postane vlasnik čitave zone Sueckog kanala.

1884. – Završen željeznički most u Beogradu na rijeci Savi. Zahvaljujući tome narednog mjeseca puštena u saobraćaj pruga Zemun – Beograd. Most je razaran u oba svjetska rata i potom oba puta obnavljan.

1903. – Rođen državnik Tunisa Habib Ben Ali Burgiba, vođa borbe za nezavisnost i prvi predsjednik Tunisa od 1957. Proglašen je 1975. doživotnim predsjednikom, ali je 1987. zbačen sa vlasti u državnom udaru bez prolivanja krvi.

1904. – Na planini Volujica iznad Bara proradila prva radio-telegrafska stanica na Balkanu, koja je služila kao veza Crne Gore s Italijom. U Prvom svjetskom ratu stanicu je paljbom iz topova razorila austrougarska mornarica.

1914. – Njemačka u Prvom svjetskom ratu objavila rat Francuskoj. Istog dana Belgija je odbacila zahtjev NJemačke da njene trupe uđu u tu zemlju, a Velika Britanija je upozorila Njemačku da bi invazija na Belgiju značila opšti rat u Evropi.

1936. – Američki atletičar afričkog porijekla Džesi Ovens skokom udalj 8,06 metara osvojio prvu od četiri zlatne medalje na Olimijskim igrama u Berlinu. Potom je pobijedio i na 100 i 200 metara i u štafeti 4 puta 100 metara, čime je naprosto izbezumio vođu Trećeg rajha Adolfa Hitlera.

1940. – Litvanija formalno postala dio SSSR pod nazivom Litvanska Sovjetska Socijalistička Republika.

1945. – Svim etničkim Nijemcima i Mađarima u Čehoslovačkoj oduzeto državljanstvo.

1958. – Američka atomska podmornica “Nautilus”, pod komandom Vilijama Andersona prva prošla ispod ledenog pokrivača Sjevernog pola.

1975. – U Beograd doputovao predsjednik SAD Džerald Ford u dvodnevnu zvaničnu posjetu Jugoslaviji, istakavši tom prilikom da politika nesvrstavanja Jugoslavije aktivno doprinosi većem razumijevanju među narodima.

1977. – Umro kiparski arhiepiskog Makarios Treći, vođa pokreta za nezavisnost Kipra od Velike Britanije i prvi predsjednik te mediteranske zemlje od 1960. godine do smrti. Bio je i jedan od istaknutih lidera pokreta nesvrstanih zemalja.

1989. – Ali Akbar Hašemi Rafsandžani preuzeo dužnost predsjednika Irana.

1993. – Panama pokrenula istragu o švercu oružja Hrvatima i muslimanima u bivšoj BiH, u koji je bio umiješan i panamski konzulat u Barseloni.

1993. – Hrvatska delegacija na pregovorima u Ženevi Aliji Izetbegoviću uskratila pravo da kao predsjednik nelegalnog Predsjedništva Republike BiH govori u ime Hrvata.

1993. – Predsjednik Hrvatske Franjo Tuđman verifikovao odluku Sabora o ukidanju dinara i uvođenju kune kao osnovne novčane jedinice.

2004. – U Njujorku ponovo za posjetioce otvoren Kip slobode, koji je zbog bezbjednosnih razloga bio zatvoren još od terorističkog napada na Njujork, 11. septembra 2001. godine.

2007. – Prikazani video-snimci ratnih zločina koje su pripadnici muslimanskih i hrvatskih snaga počinili nad zarobljenim srpskim civilima i vojnicima Srpske vojske Krajine na području Banije i Cazinske krajine.

2008. – Najmanje 145 ljudi izgubilo život u stampedu hiljada hodočasnika u hramu na sjeveru Indije.

2008. – Umro ruski pisac, nobelovac i jedan od najpoznatijih sovjetskih disidenata Aleksandar Solženjicin.