Zanimljivosti

DOGODILO SE NA DANAŠNJI DAN 3. AVGUSTA

216. p. n. e. – Kartaginski vojskovo─Ĺa Hanibal u Drugom punskom ratu kod Kane u jugoisto─Źnoj Italiji nanio najte┼żi poraz Rimljanima u istoriji Rimskog carstva.

1347. – Engleski kralj Edvard Tre─çi u Stogodi┼ínjem ratu zauzeo francuski grad Kale.

1460.┬á– ┼ákotskog kralja D┼Żejmsa Drugog, koga su savremenici nazivali “D┼żejms gnjevnog lica”, ubili su Englezi tokom opsade zamka Roksburg.

1492.┬á– ┼ápanski moreplovac italijanskog porijekla Kristofor Kolumbo na brodu “Santa Marija” isplovio iz ┼ípanske luke Palos de la Frontera na prvo putovanje, na kojem je otkrio Ameriku, odnosno morski put sa zapadne strane do Indije, kako je sam vjerovao.

1778.┬á– U Milanu, poslije dvije godine gradnje, prema projektu italijanskog arhitekte ─Éuzepea Pjermarinija, otvorena “Milanska skala”, jedna od najzna─Źajnijih operskih ku─ça u svijetu.

1830. – Turski sultan Mehmed Drugi, poslije vi┼íemjese─Źnih pregovora, hati┼íerifom priznao autonomiju Srbije, ─Źime su uspostavljeni osnovi srpske nezavisne uprave.

1858.┬á– Engleski istra┼żiva─Ź D┼żon Spik otkrio jezero Viktorija, izvori┼íte rijeke Nil.

1872.┬á– Ro─Ĺen norve┼íki kralj Hakon Sedmi, monarh od 1905. do smrti 1957. Odbijanjem da abdicira sna┼żno je uticao na podanike da organizuju pokret otpora njema─Źkoj okupaciji Norve┼íke u Drugom svjetskom ratu.

1881.┬á– Britanske trupe okupirale egipatski grad Suec, ┼íto je Velikoj Britaniji omogu─çilo da 1883. postane vlasnik ─Źitave zone Sueckog kanala.

1884. – Zavr┼íen ┼żeljezni─Źki most u Beogradu na rijeci Savi. Zahvaljuju─çi tome narednog mjeseca pu┼ítena u saobra─çaj pruga Zemun – Beograd. Most je razaran u oba svjetska rata i potom oba puta obnavljan.

1903.┬á– Ro─Ĺen dr┼żavnik Tunisa Habib Ben Ali Burgiba, vo─Ĺa borbe za nezavisnost i prvi predsjednik Tunisa od 1957. Progla┼íen je 1975. do┼żivotnim predsjednikom, ali je 1987. zba─Źen sa vlasti u dr┼żavnom udaru bez prolivanja krvi.

1904.┬á– Na planini Volujica iznad Bara proradila prva radio-telegrafska stanica na Balkanu, koja je slu┼żila kao veza Crne Gore s Italijom. U Prvom svjetskom ratu stanicu je paljbom iz topova razorila austrougarska mornarica.

1914.┬á– Njema─Źka u Prvom svjetskom ratu objavila rat Francuskoj. Istog dana Belgija je odbacila zahtjev NJema─Źke da njene trupe u─Ĺu u tu zemlju, a Velika Britanija je upozorila Njema─Źku da bi invazija na Belgiju zna─Źila op┼íti rat u Evropi.

1936.┬á– Ameri─Źki atleti─Źar afri─Źkog porijekla D┼żesi Ovens skokom udalj 8,06 metara osvojio prvu od ─Źetiri zlatne medalje na Olimijskim igrama u Berlinu. Potom je pobijedio i na 100 i 200 metara i u ┼ítafeti 4 puta 100 metara, ─Źime je naprosto izbezumio vo─Ĺu Tre─çeg rajha Adolfa Hitlera.

1940.┬á– Litvanija formalno postala dio SSSR pod nazivom Litvanska Sovjetska Socijalisti─Źka Republika.

1945.┬á– Svim etni─Źkim Nijemcima i Ma─Ĺarima u ─îehoslova─Źkoj oduzeto dr┼żavljanstvo.

1958.┬á– Ameri─Źka atomska podmornica “Nautilus”, pod komandom Vilijama Andersona prva pro┼íla ispod ledenog pokriva─Źa Sjevernog pola.

1975.┬á– U Beograd doputovao predsjednik SAD D┼żerald Ford u dvodnevnu zvani─Źnu posjetu Jugoslaviji, istakav┼íi tom prilikom da politika nesvrstavanja Jugoslavije aktivno doprinosi ve─çem razumijevanju me─Ĺu narodima.

1977.┬á– Umro kiparski arhiepiskog Makarios Tre─çi, vo─Ĺa pokreta za nezavisnost Kipra od Velike Britanije i prvi predsjednik te mediteranske zemlje od 1960. godine do smrti. Bio je i jedan od istaknutih lidera pokreta nesvrstanih zemalja.

1989. – Ali Akbar Ha┼íemi Rafsand┼żani preuzeo du┼żnost predsjednika Irana.

1993.┬á– Panama pokrenula istragu o ┼ívercu oru┼żja Hrvatima i muslimanima u biv┼íoj BiH, u koji je bio umije┼ían i panamski konzulat u Barseloni.

1993. – Hrvatska delegacija na pregovorima u ┼Żenevi Aliji Izetbegovi─çu uskratila pravo da kao predsjednik nelegalnog Predsjedni┼ítva Republike BiH govori u ime Hrvata.

1993.┬á– Predsjednik Hrvatske Franjo Tu─Ĺman verifikovao odluku Sabora o ukidanju dinara i uvo─Ĺenju kune kao osnovne nov─Źane jedinice.

2004. – U Njujorku ponovo za posjetioce otvoren Kip slobode, koji je zbog bezbjednosnih razloga bio zatvoren jo┼í od teroristi─Źkog napada na Njujork, 11. septembra 2001. godine.

2007.┬á– Prikazani video-snimci ratnih zlo─Źina koje su pripadnici muslimanskih i hrvatskih snaga po─Źinili nad zarobljenim srpskim civilima i vojnicima Srpske vojske Krajine na podru─Źju Banije i Cazinske krajine.

2008.┬á– Najmanje 145 ljudi izgubilo ┼żivot u stampedu hiljada hodo─Źasnika u hramu na sjeveru Indije.

2008.┬á– Umro ruski pisac, nobelovac i jedan od najpoznatijih sovjetskih disidenata Aleksandar Sol┼żenjicin.