Zanimljivosti

DOGODILO SE NA DANAŠNJI DAN 4. AVGUSTA

1578. – Pokušaj Portugalije da zauzme Maroko propao zbog poraza od Mavara u bici kod Alkazarkivira, u kojoj su poginuli portugalski kralj Sebastijan, kralj od Feza i mavarski pretendent na prijesto Feza.

1704. – U ratu za špansko nasljeđe englesko-holandske snage zauzele španski grad Gibraltar.

1789. – Parlament Francuske u vrijeme Francuske revolucije ukinuo sve privilegije feudalaca.

1791. – Potpisan Svištovski mir poslije četvorogodišnjeg rata Austrije i Otomanskog carstva, kojim je određena granica između te dvije zemlje.

1792. – Rođen engleski pisac Persi Biš Šeli, jedan od najboljih liričara literature na engleskom jeziku.

1859. – Rođen norveški pisac Knut Pedersen, poznat kao Knut Hamsun, dobitnik Nobelove nagrade za književnost 1920.

1907. – Umro norveški kompozitor, pijanista i dirigent Edvard Hagerup Grig, koji je, inspirišući se nacionalnim folklorom, afirmisao norvešku muziku u svijetu.

1914. – Njemačke trupe u Prvom svjetskom ratu napale Belgiju i pošto je Berlin odbio ultimatum Londona da do ponoći povuče trupe, Velika Britanija je objavila rat NJemačkoj. Istog dana SAD su proglasile neutralnost.

1916. – Danski dio Zapadnoindijskih ostrva, uključujući Djevičanska ostrva, pripao SAD, koje su ih kupile od Danske za 25 miliona dolara.

1944. – Poslije dvije godine skrivanja u Amsterdamu jevrejske porodice Frank nacistička policija Gestapo je u Drugom svjetskom ratu otkrila skrovište i uhapsila 14-godišnju Anu Frank, njenu sestru, roditelje i još četvoro Jevreja. U koncentracionom logoru su potom svi ubijeni, izuzev Aninog oca, a poslije rata je otkriven njen dnevnik, jedan od najpotresnijih dokumenata o ljudskim stradanjima koja su počinili nacisti. Dnevnik je preveden na više od 30 jezika.

1972. – Predsjednik Ugande Idi Amin najavio da će u roku od tri mjeseca u Veliku Britaniju protjerati 50.000 Azijata sa britanskim pasošima, mahom Indusa.

1977. – Umro njemački filozof Ernest Bloh, jedan od najznačajnijih marksista 20. vijeka.

1983. – Betino Kraksi kao prvi socijalista preuzeo dužnost premijera Italije.

1983. – Bivši premijer Gornje Volte Tomas Sankara vojnim udarom zbacio sa vlasti predsjednika Žana Batistu Uedraoga.

1991. – U Prebilovcima kod Čapljine su poslije 50 godina sahranjeni posmrtni ostaci hercegovačkih Srba, žrtava ustaškog genocida u Drugom svjetskom ratu. Kosti pobijenih su raspoređene u 108 sanduka i prenesene u kriptu buduće spomen-kosturnice, a temelje crkve je osveštao NJegova svetost patrijarh srpski Pavle.

1991. – U najtežoj drumskoj saobraćajnoj nesreći u Zimbabveu poginulo je 80 djece i sedmoro odraslih kad je autobus sletio sa puta u provaliju.

1993. – Japan prvi put izrazio formalno žaljenje ženama koje su tokom Drugog svjetskog rata služile kao seksualno roblje japanskim vojnicima.

1994. – Vlada SR Jugoslavije odlučila da prekine sve političke i ekonomske odnose sa Republikom Srpskom zbog odbijanja plana Kontakt grupe. Vlada SRJ je zabranila članovima Republike Srpske boravak na teritoriji Jugoslavije i odlučila da zatvori granicu prema Srpskoj.

1995. – Hrvatska napala Republiku Srpsku Krajinu – teritoriju formalno pod “zaštitom” mirovnih snaga UN. Iz Krajine je pred ofanzivom hrvatske vojske i policije protjerano 250.000 Srba. Hrvatska vojska tokom ofanzive i nakon napada počinila je zločine nad srpskim civilima, a spaljeno je više od 22.000 srpskih kuća.

2000. – Britanska kraljica majka Elizabeta proslavila u Londonu stoti rođendan, kao prva ličnost iz kraljevske porodice koja je proživjela cijeli jedan vijek. Ona je s balkona Bakingemske palate pozdravila okupljene građane.