Zanimljivosti

DOGODILO SE NA DANAŠNJI DAN 4. AVGUSTA

1578. – Poku┼íaj Portugalije da zauzme Maroko propao zbog poraza od Mavara u bici kod Alkazarkivira, u kojoj su poginuli portugalski kralj Sebastijan, kralj od Feza i mavarski pretendent na prijesto Feza.

1704. – U ratu za ┼ípansko naslje─Ĺe englesko-holandske snage zauzele ┼ípanski grad Gibraltar.

1789. – Parlament Francuske u vrijeme Francuske revolucije ukinuo sve privilegije feudalaca.

1791. – Potpisan Svi┼ítovski mir poslije ─Źetvorogodi┼ínjeg rata Austrije i Otomanskog carstva, kojim je odre─Ĺena granica izme─Ĺu te dvije zemlje.

1792. – Ro─Ĺen engleski pisac Persi Bi┼í ┼áeli, jedan od najboljih liri─Źara literature na engleskom jeziku.

1859. – Ro─Ĺen norve┼íki pisac Knut Pedersen, poznat kao Knut Hamsun, dobitnik Nobelove nagrade za knji┼żevnost 1920.

1907. – Umro norve┼íki kompozitor, pijanista i dirigent Edvard Hagerup Grig, koji je, inspiri┼íu─çi se nacionalnim folklorom, afirmisao norve┼íku muziku u svijetu.

1914. – Njema─Źke trupe u Prvom svjetskom ratu napale Belgiju i po┼íto je Berlin odbio ultimatum Londona da do pono─çi povu─Źe trupe, Velika Britanija je objavila rat NJema─Źkoj. Istog dana SAD su proglasile neutralnost.

1916. – Danski dio Zapadnoindijskih ostrva, uklju─Źuju─çi Djevi─Źanska ostrva, pripao SAD, koje su ih kupile od Danske za 25 miliona dolara.

1944. – Poslije dvije godine skrivanja u Amsterdamu jevrejske porodice Frank nacisti─Źka policija Gestapo je u Drugom svjetskom ratu otkrila skrovi┼íte i uhapsila 14-godi┼ínju Anu Frank, njenu sestru, roditelje i jo┼í ─Źetvoro Jevreja. U koncentracionom logoru su potom svi ubijeni, izuzev Aninog oca, a poslije rata je otkriven njen dnevnik, jedan od najpotresnijih dokumenata o ljudskim stradanjima koja su po─Źinili nacisti. Dnevnik je preveden na vi┼íe od 30 jezika.

1972. – Predsjednik Ugande Idi Amin najavio da ─çe u roku od tri mjeseca u Veliku Britaniju protjerati 50.000 Azijata sa britanskim paso┼íima, mahom Indusa.

1977. – Umro njema─Źki filozof Ernest Bloh, jedan od najzna─Źajnijih marksista 20. vijeka.

1983. – Betino Kraksi kao prvi socijalista preuzeo du┼żnost premijera Italije.

1983. – Biv┼íi premijer Gornje Volte Tomas Sankara vojnim udarom zbacio sa vlasti predsjednika ┼Żana Batistu Uedraoga.

1991. – U Prebilovcima kod ─îapljine su poslije 50 godina sahranjeni posmrtni ostaci hercegova─Źkih Srba, ┼żrtava usta┼íkog genocida u Drugom svjetskom ratu. Kosti pobijenih su raspore─Ĺene u 108 sanduka i prenesene u kriptu budu─çe spomen-kosturnice, a temelje crkve je osve┼ítao NJegova svetost patrijarh srpski Pavle.

1991. – U najte┼żoj drumskoj saobra─çajnoj nesre─çi u Zimbabveu poginulo je 80 djece i sedmoro odraslih kad je autobus sletio sa puta u provaliju.

1993. – Japan prvi put izrazio formalno ┼żaljenje ┼żenama koje su tokom Drugog svjetskog rata slu┼żile kao seksualno roblje japanskim vojnicima.

1994. – Vlada SR Jugoslavije odlu─Źila da prekine sve politi─Źke i ekonomske odnose sa Republikom Srpskom zbog odbijanja plana Kontakt grupe. Vlada SRJ je zabranila ─Źlanovima Republike Srpske boravak na teritoriji Jugoslavije i odlu─Źila da zatvori granicu prema Srpskoj.

1995. – Hrvatska napala Republiku Srpsku Krajinu – teritoriju formalno pod “za┼ítitom” mirovnih snaga UN. Iz Krajine je pred ofanzivom hrvatske vojske i policije protjerano 250.000 Srba. Hrvatska vojska tokom ofanzive i nakon napada po─Źinila je zlo─Źine nad srpskim civilima, a spaljeno je vi┼íe od 22.000 srpskih ku─ça.

2000. – Britanska kraljica majka Elizabeta proslavila u Londonu stoti ro─Ĺendan, kao prva li─Źnost iz kraljevske porodice koja je pro┼żivjela cijeli jedan vijek. Ona je s balkona Bakingemske palate pozdravila okupljene gra─Ĺane.