Zanimljivosti

DOGODILO SE NA DANAŠNJI DAN 15. JULA

1099. godine – Krstaši su u Prvom krstaškom ratu osvojili Jerusalim i razorili ga.

1291. godine – Umro je nemački car Rudolf I Habsburg, osnivač dinastije Habsburgovaca.

1606. godine – Rođen je holandski slikar Harmens van Rijn Rembrant, jedan od najvećih majstora u istoriji slikarstva. Uradio je oko 650 uljanih slika, oko 300 gravira i oko 2.000 crteža, uključujući remek dela kao što su “Noćna straža”, “Izgubljeni sin”, “Čas anatomije doktora Tulpa”.

1795. godine – Marseljeza je zvanično prihvaćena za himnu Francuske.

1865. godine – U Dablinu je rođen britanski političar i novinski magnat Alfred Nortklif, vlasnik i jedan od osnivača listova “Daily Mirror”, “Daily Mail” i “The Times”. Ujedinjavanjem više listova i časopisa osnovao je 1905. godine “Ašociated Newspaper”, koja je u narednih dvadest godina bila najuticajniji novinski koncern u Evropi.

1869. godine – Francuz Ipolit Mež Muri patentirao je margarin.

1904. godine – Umro je ruski pisac Anton Pavlovič Čehov, jedan od najznačajnijih pripovedača i dramskih pisaca u ruskoj i svetskoj književnosti.

1937. godine – Pušten je u saobraćaj kanal Moskva-Volga dug 128 kilometara, dubok 5,5 a širok 85 metara, čime je regulisana reka, a grad Moskva postao je luka povezana sa pet mora.

1941. godine – U bici kod Orše u Drugom svetskom ratu, sovjetska vojska prvi put je upotrebila plotunsko raketno oružje, popularno nazvano “kaćuša”.

1958. godine – Američke snage iskrcale su se u Libanu i intervenisale na zahtev predsednika Kamija Šamuna, omogućivši mu da se ponovo kandiduje za šefa države.

1968. godine – Uspostavljen je prvi direktni putnički avio-saobraćaj između SAD i SSSR. Na liniji Moskva-Njujork počeli su da lete avioni “Aeroflota” i “Pan Amerikena”.

1975. godine – Sovjetski i američki vasionski brodovi “Sojuz 19” i “Apolo 18” lansirani su u orbitu oko Zemlje, u okviru zajedničkog programa kojim je predviđeno njihovo spajanje u svemiru.

1983. godine – U napadu jermenskih terorista na prostorije turske vazduhoplovne kompanije na pariskom aerodromu “Orli”, šest ljudi je poginulo, a 48 ranjeno.

1995. godine – Vojska Šri Lanke okončala je najveću ofanzivu od 1987. godine protiv tamilskih pobunjenika, tokom koje je poginulo najmanje 300 ljudi.

1997. godine – U Majami Biču na Floridi ubijen je Đani Versače, italijanski modni kreator, jedna od najpoznatijih ličnosti iz sveta mode krajem 20. veka.

1999. godine – Nakon ulaska međunarodnih mirovnih snaga na Kosovo, u Prištinu je stigao šef civilne administracije UN Bernar Kušner, a vojni zvaničnici proglasili su Kosovo jednim od najopasnijih mesta na svetu zbog velikog broja mina koje su postavile sve strane u ratu.

2000. godine – Zimbabve je ponovo zakonom uredio status crnih seljaka na farmama koje su posedovali belci u svih osam provincija.

2005. godine – Veće Okružnog suda u Beogradu osudilo je četvoricu pripadnika paravojne formacije “Osvetnici” (Milana Lukića, Olivera Krsmanovića, Dragutina Dragićevića i Đorđa Ševića) na ukupno 75 godina zatvora zbog ratnog zločina otmice i ubistva 16 građana muslimanske nacionalnosti iz mesta Sjeverin 1992. godine.