Zanimljivosti

DOGODILO SE NA DANAŠNJI DAN 16. JULA

622. godine – Istoričari smatraju da ovim datumom počinje prva godina islamske ere, odnosno dan kada je Muhamed, sa svojim pristalicama napustio Meku da bi osnovao prvi centar nove vere u Medini.

1054. godine – Zbog sukoba oko pitanja da li rimski papa ima primat među hrišćanskim poglavarima, došlo je do raskola između rimske i carigradske hrišćanske crkve. Spor je kasnije doveo do “velike šizme” i stvorene su dve crkve istočnopravoslavna i zapadna rimokatolička.

1533. godine – Prema naredbi španskog osvajača Fransiska Pizara, ubijen je car Inka Atahualpa, iako je dao traženi otkup jednu sobu punu zlata i dve pune srebra.

1661. godine – Stokholmska banka izdala je prve papirne novčanice u Evropi.

1723. godine – Rođen je engleski slikar Džošua Rejnolds, jedan od najvećih portretista u istoriji slikarstva, prvi predsednik Kraljevske umetničke akademije (1768) i dvorski slikar od 1784. godine. Izradio je oko 2.000 portreta i snažno uticao na generacije engleskih portretista.

1858. godine – Rođen je srpski vojvoda Petar Bojović, čuveni vojskovođa u ratovima 1912-18. godine.

1861. godine – Osnovano je Srpsko narodno pozorište u Novom Sadu.

1867. godine – Francuski vrtlar Žozef Monije patentirao je u Parizu armirani beton.

1872. godine – Rođen je norveški istraživač Rual Amundsen, prvi čovek koji stigao na Južni pol (1911). Poginuo je u junu 1928. godine u avionskoj nesreći, pokušavajući da pronađe nestalu italijansku ekspediciju koja je krenula ka Severnom polu.

1896. godine – Umro je francuski pisac Edmon Gonkur načiju je inicijativu osnovano književno društvo koje od 1903. godine nosi ime braće Gonkur “Academie des Goncourt”.

1917. godine – Osujećen je pokušaj boljševika da preuzmu vlast u Rusiji, Trocki je uhapšen, a Lenjin se povukao u ilegalu.

1918. godine – U Jekaterinburgu je ubijen poslednji ruski car Nikola II Romanov i članovi njegove porodice.

1925. godine – U Bagdadu je otvoreno zasedanje prvog izabranog parlamenta Iraka.

1935. godine – U Oklahoma Sitiju postavljen je prvi u svetu parking merač.

1945. godine – SAD su u pustinji Alamogordo, u državi Novi Meksiko, izvršile prvu probu atomske bombe, pod šifrovanim nazivom “Triniti”.

1950. godine – Na stadionu “Marakana” u Rio de Žaneiru, Urugvaj j u finalu svetskog prvenstva pobedio Brazil sa 2:1, osvojivši drugi put svetski fudbalski šampionat. Utakmicu je pratilo 199.000 gledalaca.

1951. godine – Belgijski kralj Leopold III abdicirao je u korist sina Boduena.

1965. godine – Predsednici Francuke i Italije Šarl de Gol i Đuzepe Saragat otvorili su 11,6 kilometara dug tunel ispod Mon Blana koji je povezao dve zemlje.

1969. godine – Američki vasionski brod “Apolo 11” lansiran je iz Kejp Kanaverala u istorijsku misiju ka Mesecu sa astronautima Nilom Armstrongom, Edvinom Oldrinom i Majklom Kolinsom.

1976. godine – Indonezija je anektirala bivšu portugalsku koloniju Istočni Timor kao svoju 27. pokrajinu.

1979. godine – Sadam Husein je postao predsednik Iraka.

1985. godine – Umro je nemački pisac Hajnrih Teodor Bel, dobitnik Nobelove nagrade za književnost 1972. godine, najprevođeniji nemački pisac posle Drugog svetskog rata. Najpoznatija dela: “Grupni portret s damom”, “Mišljenje jednog klovna”.

1989. godine – Umro je austrijski dirigent Herbert fon Karajan, jedan od najvećih dirigenata 20. veka.

1990. godine – Na Filipinima je u zemljotresu poginulo više od 1.600 ljudi.

1995. godine – Umro je britanski pesnik Stefan Spender. Na početku karijere nazvan je drugim Šelijem. Najpoznatija dela: “Dvadeset pesama”, “Ruševine i viđenja”.

1998. godine – Kosovski Albanci su u Prištini konstituisali paralelni kosovski parlament. Policija je, po naredbi srpskih vlasti koje su taj postupak smatrale nelegalnim, kao i majske izbore, zaposela prostorije i zaplenila dokumenta o radu parlamenta.

2000. godine – U Budimpešti je umro pesnik Đerđ Petri, jedan od najpoznatijih mađarskih disidenata za vreme komunističkog režima Janoša Kadara.

2001. godine – Predsednik Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) od 1980. godine Huan Antonio Samaran penzionisan je, a potom imenovan za počasnog doživotnog predsednika MOK-a. Njega je nasledio belgijski hirurg Žak Rog.

2001. godine – Kineski i ruski predsednici Đijang Cemin i Vladimir Putin potpisali su prijateljski pakt kojim su postavljeni principi partnerstva dve zemlje, a u funkciji zaštite njihovih interesa.

2003. godine – Vojnim pučem je svrgnuta vlada afričke ostrvske države Sao Tome i Principe dok je njen predsednik Fradike de Menezes bio u privatnoj poseti Nigeriji.

2004. godine – Na aerodromu u Tokiju uhapšen je bivši svetski prvak u šahu Bobi Fišer.

2004. godine – Umro je Čarls W. Svini američki pilot koji je upravljao bombarderom koji je bacio atomsku bombu na japanski grad Nagasaki 1945. godine.

2005. godine – UNESCO je uvrstio Mostar (BiH) na listu svetske kulturne baštine.

2014. godine – U Briselu je održana Donatorska konferencija za sanaciju posledica katastrofalnih poplava u Srbiji i BiH u maju te godine.