Republika Srpska

Bojkot nastave zbog stranačkog zapošljavanja

Učenici II6 odjeljenja OŠ ”Branko Radičević” u Banjaluci danas nisu sjeli u školske klupe. Drugo polugodište počelo je bojkotom roditelja zbog promjene učiteljice Nede Mićić. Bojkot će trajati i sutra. Neće odustati od zahtjeva da njihovu djecu pono uči učiteljica Neda Mićić.

“Sadašnja učiteljica je bila zamjena, radi u ovoj školi četiri godine. Radi po ugovoru na odrđeno vrijeme i svaki put je bila na konkursima najbolja, sve do ovog konkursa kada je trebalo da je prime za stalno”, kaže Aleksandar Kisić, roditelj jednog od učenika II6 odjeljenja OŠ ”Branko Radičević”.

Podršku roditeljima II6 odjeljenja pružili su i roditelji učenika V3 odjeljenja ove škole, koji su ranije bojkotovali nastavu zbog slične situacije. Tvrde da je u ovoj školi odavno na snazi stranačko zapošljavanje.

”Oni koji su ovu priču započeli po pitanju političkog zapošljavanja učiteljica za šta imamo dokaze, na kraju krajeva imamo i priznanje naše učiteljice oni odbijaju da se po tom pitanju oglase i bilo šta urade”, kaže Milica Malešević, roditelj jednog od učenika V3 odjeljenja OŠ ”Branko Radičević.

Roditelji su napisali peticiju i predali direktoru škole. Direktor Siniša Rendić kako su nam rekli u telefosnkom razgovoru slavi i danas nije u školi. U pismenom odgovoru roditeljima je naveo da je trenutna učiteljica imala najviše bodova na konkursu i da je sve urađano po zakonu.

”Dosadašnje iskustvo je pokazalo da su u radu škole promjene nastavnog kadra veoma česte, te da je jako mali broj odjeljenja koja nisu prošla kroz takva situacije. Isto tako smo i svjedoci da učenici osnovno-školskog uzrasta, gore pomenute situacije prevazilaze bez poteškoća, uz veoam brzu adaptaciju na promjene, uz podršku prosvjetnih radnika i svakako roditelja” – navodi se u odgovoru direktora OŠ ”Branko Radičević”.

Iz resornog ministarstva poručili su da ne mogu vrštiti uticaj na škole prilikom prijema i raspoređivanja radnika.  Eventualne nepravilnosti kažu utvrđuje prosvjetna inspekcija.

”Lice koje smatra da je došlo do povrede zakona može se obratiti nadležnoj inspekciji u roku od tri mjeseca od dana saznanja za učinjenu povredu, a najkasnije u roku od šest mjeseci od dana učinjene povrede, što je takođe propisano zakonom”, odgovorili su iz Ministarstva prosvjete i kulture RS.

Roditelji učenika II6 razreda obratili su se i Inspketoratu RS. U Inspektoratu RS potvrđeno nam je da su zaprimili podnesak roditelja. Inspekcija još nije bila u kontroli. Plan je da to bude narednih dana i tada će kako su nam rekli imati odgovore na sva pitanja.

 

 

BN TV