Republika Srpska

FZO RS se zadužuje 35 miliona KM

BANJALUKA – Fond zdravstvenog osiguranja (FZO) Republike Srpske raspisao je tender za kredit od 35 miliona KM, a koji mu je neophodan da bi mogao da finansira zakonska prava osiguranika.

Finansijska situacija u Fondu je vrlo teška. Prošle godine su prikazali da bankama duguju 230 miliona KM po osnovu uzetih kredita. Zbog toga kod banaka ne važe za pouzdanog klijenta te je i za ovo, najnovije, zaduženje Vlada Srpske morala dati garancije da će biti vraćen.

Fond se zadužuje na 10 godina sa uključenih minimalno 12 mjeseci grejs perioda, a spreman je da plati kamatu do maksimalno 3,5 odsto.

Za osiguranje otplate duga predviđene su mjenice i nalozi FZO, ali i garancija Vlade RS, a kriterij za dodjelu ugovora je najniža cijena.

Zainteresovane banke ponude mogu da dostave od 2. marta.

Iako se iz Fonda hvale smanjenjem obaveza i povećanjem prihoda, činjenica je da su često primorani da se zadužuju.

Prema podacima Sektora za finansije u četiri banke fond ima 11 otvorenih kredita od kojih je najveći onaj od 133 miliona maraka iz 2018. godine koji je podignut za refinansiranje obaveza i izmirenja dugovanja, o čemu je CAPITAL ranije pisao u tekstu FZO RS duguje bankama 230 miliona maraka!

FZO ima i ogromna potraživanja od poslodavaca koji su dužni više od 280 miliona maraka po osnovu doprinosa za zdravstveno osiguranje.

Portal CAPITAL objavio je ranije da je Vlada RS omogućila zdravstvenim ustanovama da, u vrijeme pandemije virusa korona, mogu nastaviti da gomilaju obaveze.

Vlada Republike Srpske naložila je da (FZO) RS doznačava novac javnim zdravstvenim ustanovama nezavisno od stvarnog obima pruženih usluga. Razliku između doznačenog novca i pruženih usluga bolnice neće morati da vraćaju u iduće tri godine, a nakon isteka tog roka, imaće rok od pet godina da vrate dug, obajvo je CAPITAL u tekstu Dozvola bolnicama da gomilaju dugove na račun osiguranika.

 

 

CAPITAL