Republika Srpska

CIK zbog nepravilnosti poništio izbore u Srebrenici i Doboju

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine je donijela odluku o poništavanju rezultata izbora za 26 od 28 birališta za Srebrenicu kao i 89 od ukupno 108 birališta u Doboju.

Na današnjoj sjednici CIK-a predočeni su mnogobrojne malverzacije u vezi glasanja Srebrenici, ali i Doboju.

Ustanovljeno je omogućavanje glasanja bez važećih dokumenata države Bosne i Hercegovine. Više desetina birača je glasalo bez validnih dokumenta na više biračkih mjesta.

Takođe, grafolozi su utvrditili mnogobrojne nepravilnosti kada su u pitanju potpisi glasača, odnosno falsifikovanje. Utvrđeno je i glasanje nevažećim identifikacionim dokumentima ili dokumentima izdatim mimo zakonskog roka.

“Smatram da je prijedlog odluke za Srebenicu trebao uslijediti dosta ranije. U Srebrenici je značajno manji broj biračkih mjesta i taj postupak je mogao biti mnogo prije završen u odnosu na Doboj. Izložena sam najžešćim pritiscima zato što sam podržala zaključak ispitivanja nepravilnosti u ovim dvjema izbornim jedinicama”, kazala je članica CIK-a Vanja Bjelica Prutina.

Članica CIK-a Irena Hadžiabdić kazala je da je izborni dan u Srebenici protekao vrlo mirno i da nije imala informacija o bilo kakvim nepravilnostima.

“Ni u zapisnicima, osim možda u desetak biračkih mjesta, nije bilo alarmantnih primjedbi. Iz prigovora su se mogle vidjeti sumnje u manipulacije sa biračkim spiskovima. Manipulacije na gotovo svim biračkim mjestima došle do izražaja u grafološkom vještačenju”, navela je, između ostalog, članica CIK-a.

Član Vlado Rogić nije bio saglasan za poništavanje izbora u Srebrenici i Doboju, kao ni za Odluku o nemogućnosti preuzimanja mandata načelnika Opštine Travnik

“SIP je podlegao pristicima nekih medija i krugova za donošenje ovakve odluke”, naveo je Rogić.

Za Travnik je kazao da je odluka nepotrebna i trivijalna.

“SIP je posebnom odlukom trebao utvrditi da li mandat pripada drugoplasiranom kandidatu”, naveo je on.

Član Ahmet Šantić je kazao da prihvata prijedlog dnevnog reda kao i sve donesene odluke.

Član Jovan Kalaba također je glasao za dnevni red kao i odluke koje se danas našle na stolu.

Po naredbi Tužilaštva BiH SIPA je u Srebrenici početkom decembra 2020. godine uhapsila Begu Bektića, Envera Hamzića i Muamera Sandžića u vezi dešavanja u Srebrenici.

Svi su, međutim, nakon ispitivanja pušteni na slobodu.

 

 

(N1)