Republika Srpska

Arifagić: Zatvaram farmu!

Izvor: Avaz

Zatvaram farmu. Neka Bakir (Izetbegović, op. a.) i Mile (Milorad Dodik, op. a.) proizvode mlijeko. Poručio je ovo juče u izjavi za „Dnevni avaz“ Jusuf Arifagić, najveći proizvođač mlijeka u Republici Srpskoj i vlasnik farme norveških krava iz Kozarca.

Uvozi sjeme

Njegova kompanija ima oko 1.350 grla. Sve što ima Evropa, ima i kod njega, najbolji model poljoprivrede. U štali je norveška vrsta krava, jedina takva vrsta u regionu. Počeo je prije deset godina, posljednje četiri obara rekorde. Zapošljava mlade, širi proizvodnju, uvozi sjeme, obrađuje 500 hektara godišnje…

Ali, sada je, kaže ogorčeno, „prinuđen da sve batali“.

– Pandemija radi svoje, viškovi mlijeka ogromni su u zemlji. Uvoz i dalje cvjeta. Podrške niotkud. Svi pričaju o poljoprivredi, a podrške nigdje. Neke stvari završavam, privodim kraju. Već do 1. oktobra ću završiti jedan dio. Šta se generalno događa u ovoj zemlji? Cijene koncentrata rastu, cijene mlijeka padaju, limiti se uvode na poticaju, ionako ih nemamo – kaže Arifagić.

Kome pripadam

Dodaje da „nema više šta da priča, jer je pričao godinama“.

– Svi bi da se zasije, da se uradi što više, a kad trebaš dobiti kilogram đubriva – nigdje ništa nema, samo fina priča. Normalno da ću ugasiti. Ili ministri neka proizvode. Ne treba njima ništa domaće. Ovako je najbolje, sve uvesti. Takvih papira sam dobio, da ja koji živim u RS, da je to država kojoj ja pripadam. Mogao bih nabrajati do sutra, ali nema potrebe trošiti energiju – dodaje Arifagić.