BiH

Ambasador Ukrajine traži da se izuzme ikona od Dodika

Ukrajinski ambasador Kirilič je insistirao da se ikona odmah izuzme, a zatim da stručnjaci vještače i procjenjuju vrijednost, saznaje Klix.

– Ukrajinski ambasador Vasilj Kirilič, koji je jutros boravio u prostorijama Ministarstva vanjskih poslova BiH, pred šeficu bh. diplomatije Biseru Turković iznio je niz zamolbi u vezi s ikonom koja je izazvala međunarodni diplomatski skandal, saznaje Klix.ba.

Naime, ambasador Kirilič je kako saznajemo insistirao da se ikona odmah izuzme, a zatim da stručnjaci vještače i procjenjuju vrijednost.

Taj zahtjev će ponoviti i na sastanku s glavnom tužiteljicom Tužilaštva BiH Gordanom Tadić koji će se takođe održati danas u Sarajevu.

Ambasador Kirilič je obavijestio ministricu Turković da nadležna tijela Ukrajine nisu izdavala dozvole za izvoz ikona slične onoj koju je predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik 14. decembra poklonio šefu ruske diplomatije Sergeju Lavrovu.

Ukrajina je ponovo zatražila od bh. institucija dokumente koji bi mogli pružiti uvid i dokaz u sticanje prava vlasništva trenutnog “posjednika” (Milorada Dodika op.a.)

Ono što je takođe novo jeste da je Ukrajina spremna odmah poslati stručnjake u BiH s ciljem zajedničkog istraživanja porijekla i vrijednosti ikone.

To su spremni učiniti zajedno sa stručnjacima iz BiH, što takođe predstavlja jedan od zahtjeva.

 

 

(Klix)