BiH

Ambasador Ukrajine stigao u Sarajevo zbog afere “IKONA”

Ukrajinski ambasador za BiH i Hrvatsku Vasilj Kirilič danas je stigao u Sarajevo i uputio se u Ministarstvo spoljnih poslova BiH gdje će razgovarati sa šeficom bh. diplomatije Biserom Turković, a jedna od ključnih tema je afera “Ikona”.

Nakon toga će obaviti sastanak s glavnom tužiteljicom Tužilaštva BiH Gordanom Tadić, potvrđeno je za Klix.ba.

Pored protokolarnih tema o bilateralnoj saradnji BiH i Ukrajine te razmjene mišljenja o saradnji na području nadležnosti institucija za provođenje zakona, glavna tema sastanka će biti 300 godina stara i pozlaćena ikona za koju Ukrajina duže od mjesec dana tvrdi da je njihovo kulturno blago, a koju je predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik poklonio ministru vanjskih poslova Rusije Sergeju Lavrovu 14. decembra prošle godine u sjedištu Vlade RS u Istočnom Sarajevu u društvu najviših entitetskih funkcionera.

Za očekivati je, kako prenosi Klix, da ambasador Kirilič predstavi dokaze koji pokazuju da je ikona zaista vlasništvo Ukrajine te zatraži od nadležnih institucija BiH da punom parom intenziviraju istragu i dokažu odakle ikona u rukama lidera SNSD-a Milorada Dodika i kako se našla na teritoriji BiH te da se vrati u Ukrajinu.

Ukrajinska ambasada u Bosni i Hercegovini 28. decembra je i zatražila da ikona bude vraćena u Ukrajinu.

“Ako je prvi korak već poduzet – ikona je vraćena u Sarajevo, onda se mora poduzeti i drugi – da se vrati u Ukrajinu”, rekao je ambasador Ukrajine u Hrvatskoj i BiH za ukrajinske medije.

Ukrajina je u više navrata zatražila vraćanje ikone tvrdeći da ona predstavlja njihovo kulturnog blago, što dokazuje i pečat na poleđini predmeta, a šef ukrajinske diplomatije Dmytro Kuleba je poručio da “Dodik nastavlja lagati”.

I dok se na političkoj sceni vode napadi i odbrane u vezi s aferom koju je otkrio portal Klix.ba, Tužilaštvo BiH je 20. decembra saopštilo da postupajući tužilac u predmetu poznatom kao “Ikona” intenzivno preduzima aktivnosti na prikupljanju dokaza i saslušanju svjedoka, među kojima je već saslušan ambasador BiH u Moskvi Željko Samardžija.

Milorad Dodik nedavno je rekao da se saslušani i njegovi neki saradnici iz kabineta.

Dodik tvrdi da je ikonu porodično vlasništvo i da je on dobio ikonu od nekog čovjeka, čijeg imena se i ne sjeća, a koji je ranije živio u Rusiji, pa je imao želju da tu ikonu vrati u Rusiju.

Rusija je vratila ikonu kako bi se putem INTERPOLA utvrdilo njeno porijeklo.

 

 

(BN Foto: Klix)