BiH

BiH ostaje bez milijardu maraka pomoći iz dijaspore

SARAJEVO – Nekoliko milijardi konvertibilnih maraka godišnje bh. državljani iz inostranstva godišnje pošalju u BiH. No, ove brojke opasno je smanjila, odnosno promijenila pandemija koronavirusa. Dijaspora upozorava institucije BiH kako im država mora posvetiti više pažnje jer u suprotnom u iduće dvije decenije novčana sredstva koja budu slali u BiH sve više će se umanjivati.

Više od pet milijardi maraka dijaspora godišnje pošalje u BiH, podaci su to studije Westminsterske fondacije za demokratiju. Pandemija koronavirusa uticala je i na priliv novca iz dijaspore, procjene su da će se novčani prihodi smanjiti za čak milijardu maraka, smatraju u Svjetskom savezu dijaspore BiH.

“Treba sačekati službene podatke Centralne banke BiH, na osnovi toga znaćemo tačno sve utvrditi. Jedna milijarda bit će manje prema podacima kojima mi raspolažemo. Dijaspora je jedan veliki kapital i bogatstvo kojeg se BiH ne smije tako lako odreći”, kazao je za N1 Hasan Šehović iz Svjetskog saveza dijaspore BiH.

Druge procjene pokazuju da je postotni pad od 3% novca bh. dijaspore u odnosu na vrijeme prije COVID-19. Politolog i aktivist dijaspore Ahmed Huagić, objašnjava kako državne institucije moraju pokazati volju i zanimanje za Bosance i Hercegovce u cijelom svijetu.

 

Indikator.ba