Republika Srpska

Zolak: Slučaj „kiseonik“ nije afera, nego zločin

S obzirom na to da su u bolnicama u Srpskoj, umesto medicinskog pacijentima davali tehnički kiseonik, svako kome je neko umro, a bio je na respiratoru, može da podnese krivičnu prijavu protiv onih koji su odgovorni za ovu katastrofu.

S obzirom na to da su u bolnicama u Srpskoj, umesto medicinskog pacijentima davali tehnički kiseonik, svako kome je neko umro, a bio je na respiratoru, može da podnese krivičnu prijavu protiv onih koji su odgovorni za ovu katastrofu.

To poručuje direktor Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH dr Aleksandar Zolak, naglasivši da slučaj „kiseonik“ nije afera, nego zločin, piše Srpskainfo.

– Nema nikakve sumnje da su pacijenti Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske i to najmanje četiri godine, „lečeni“ tehničkim kiseonikom. Dokazano je da je i trebinjska bolnica koristila tehnički kiseonik što su, uz pomoć republičkog zdravstvenog inspektora, na čistac isterali inspektori Agencije. Ne mogu da tvrdim, ali je gotovo sigurno da su i ostale bolnice u Srpskoj pacijentima davale tehnički kiseonik – kaže Zolak.

Na pitanje šta znači to što je za uzorkovani kiseonik u UKC RS potvrđena čistoća od 99,9 odsto, on u intervjuu EuroBlicu odgovara;

“Ništa! Svaka limarska radnja u svojim bocama za zavarivanje ima kiseonik te čistoće. S druge strane, ako u kiseoniku bude nula, zarez mnogo nula, pa jedan karbon monoksida, to može da ubije čoveka”, kazao je on.

Zato i jeste, kaže on, posebna procedura za proizvodnju medicinskog leka, a posebne su i medicinske boce za lagerovanje.

“Naime, nijedan proizvođač medicinskog kiseonika neće svoj lek sipati u bocu koja nema istoriju medicinske boce, jer to, onda, prestaje biti medicinski kiseonik, odnosno lek”, kazao je Zolak,prenosi beogradski Blic,

Što se tiče odgovornosti, on navodi da je preduzeće „TGT Tehnogas“ Laktaši koje nije imalo dozvolu za promet medicinskog kiseonika, pa je uvozilo i bolnicama isporučivalo tehnički gas.

“Bolnice koje su na to pristale i koje su uslove tendera prilagođavale firmama koje su radile mimo zakona. Resorno ministarstvo koje je, uz Republičku zdravstvenu inspekciju, zaduženo za kontrolu zakonitosti poslovanja u zdravstvenim ustanovama, a koje u pogledu toga ništa nije radilo. U slučaju pomenutog preduzeća imamo dokaze da su, umesto medicinskog, isključivo uvozili tehnički gas.

Naime, umesto iz „Uljanika“, kiseonik su uvozili iz Siska, gde se proizvodi tehnički gas. Činjenica je da su njega regularno točili u Sisku i regularno su ga uvezli, ali ne kao medicinski, nego kao tehnički gas. Medicinski kisonik je lek, a lek se može uvoziti samo preko registrovanog veleprometnika lekovima. Dakle, regularno su samo uvozili tehnički kiseonik, a sve ostalo što su radili je kriminal”, kazao je on.

 

 

BN