BiH

ZBOG ŽURKE U NEVRIJEME PODNIJET ZAHTJEV ZA SMJENU KOŠARCA

Izvor: Nezavisne

Milorad Dodik je obećao Staši Košarcu da će ga učešće na žurci u sarajevskom restoranu koštati političke karijere. To su potvrdili i poslanici Naše stranke i SDP-a, uz podršku SDS-a, PDP-a i Nezavisnog bloka, koji su u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH podnijeli zahtjev za glasanje o smjeni ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staše Košarca zbog kršenja mjera propisanih za suzbijanje pandemije virusa korona tokom slavlja u sarajevskom restoranu “Golf klub”.

“Ministar Staša Košarac je svojim činom pokazao nepoštovanje zakonskih propisa, te direktno doveo u opasnost zdravlje građana BiH“, smatraju u ovim poslaničkim klubovima.

Oni smatraju da je Košarac građanima poslao poruku da u Bosni i Hercegovini “postoji nedodirljiva politička elita za koju ne važe zakonski propisi niti je na dometu pravosuđa, čime je narušen i ugled institucije kojom rukovodi, ali i ugled zemlje u cjelini”.

U saopštenju iz Naše stranke se navodi da je pandemija stanje nesreće u kojem je provođenje propisanih mjera prioritet, a da članovi najviših organa zemlje to svojim primjerom moraju pokazati.

“Odgovor Parlamentarne skupštine na ovakvo ponašanje mora biti smjena ministra Košarca. Svrha smjene nije samo kazna za ministra. Ona mora biti opomena svim ostalim ljudima na odgovornim pozicijma, prije svega nama, zastupnicima građana. Smjena ministra Košarca mora se desiti i kao važan korak ka vraćanju povjerenja građana u institucije sistema. Ako većina odluči suprotno, ona poručuje isto što i ministar Košarac, da je iznad zakona te da je, ako pripadate odgovarajućoj političkoj opciji, moguće čak i nekažnjeno svjesno ugrožavanje zdravlja građana“, ističe se u saopštenju.

Podsjetimo, federalni mediji su u ponedjeljak uveče objavili da je policija prekinula okupljanje u sarajevskom restoranu “Golf klub”, u kojem je sarajevski ljekar Jusuf  Šabanović slavio rođendan. Osim Košarca i Šabanovića, u restoranu je zatečeno još 14 osoba, među kojima su i poznati pjevači Šerif Konjević i Halid Bašlić. Svi će dobiti prekršajne naloge i moraće platiti novčanu kaznu.