BiH

Završena akcija: Uhapšeno 18 lica, među njima i sudija

Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) i Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske su jutros započeli veliku akciju naziva “Ira” širom Bosne i Hercegovine, usmjerenu na razbijanje organizovane kriminalne grupe.

Grupa je povezana s kriminalcima iz Gradiške i Milivojem Lovrenovićem Čarugom, a svi su koristili aplikaciju Sky, prenosi Avaz.

Među uhapšenima su članovi zemunskog klana.

U okviru operativne akcije „IRA“ pripadnici Agencije za istrage i zaštitu i Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske su uhapsili 18 osoba.

Iz Tužilaštva BiH saopšteno je da su uhapšeni nosioci pravosudnih funkcija. Mediji prenose da se radi o sudiji iz Bijeljine koji je, navodno, pomagao krminalcima.

U SIPA su rekli da su prilikom pretresa do sada otkriveno i privremeno oduzeto više od 20.000 KM, oko 19.000 evra, 5.000 švajcarski franaka, veći broj mobilnih telefona, sistemi za video nadzor i dokumentacija koja može poslužiti kao dokaz u daljem postupku.

Akcija pretresa i hapšenja je rano jutros započela u nekoliko gradova u Bosni i Hercegovini, a po naredbi Tužilaštva BiH. Pripadnici SIPA-e i MUP-a RS pretrese vrše na ukupno 28 lokacija, u Sarajevu, Palama, Bijeljini i Brčkom, saopšteno je iz SIPE.

Međutim, moguće je i proširenje akcije.

Pretresi se vrše zbog sumnje na krivična djela organizovani kriminal, neovlašten promet drogama, oružjem i vojnom opremom te pranje novca iz Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine te zbog krivičnih djela primanje mita u obavljanju privredne djelatnosti, odavanje službene tajne i tjelesne povrede iz Krivičnog zakona Republike Srpske.

Iz SIPE je potvrđeno da su u toku pretresi stambenih prostorija više fizičkih lica, a tokom dana se očekuju i hapšenja.

Završena akcija u popodnevnim satima

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu zajedno sa policijskim službenicima Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske danas su realizovali operativnu akciju „IRA“, koja je provedena na 28 lokacija, kojom prilikom je slobode lišeno 18 lica.

Lica lišena slobode su sprovedena u prostorije SIPA-e, radi kriminalističke obrade i ispitivanja u svojstvu osumnjičenog.

Prilikom pretresa je otkriveno i privremeno oduzeto 30.300,00 KM, oko 25.000,00 evra, 5.000,00 švicarskih franaka, veći broj mobilnih telefona i laptopa, sistemi za video nadzor i dokumentacija koja može poslužiti kao dokaz u daljem postupku.

(BN)