Republika Srpska

“Zar vlast može biti motiv da Dodik preda Jasenovačku građu?”

– Danas, kada se približavamo danu kada će Republika Srpska obilježiti Dan proboja logoraša iz Jasenovca, treba podsjetiti na predaju Jasenovačke građe od strane danas „najvećeg“ Srbina s ove strane Drine, Milorada Dodika Muzeju Holokausta u Vašingtonu, koji ju je u roku od godinu dana predao Hrvatskoj, rekla je poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske Jelena Trivić.

Dodaje da je tokom predsjednikovanja svojom prvom Vladom, Milorad Dodik potpisao sramni sporazum kojim je Jasenovačka građa iz Arhiva Republike Srpske premještena u Vašington, da bi nešto poslije završila u Hrvatskoj.

“Sve je urađeno bez znanja ikog, nijedne institucije od značaja u Republici Srpskoj, Narodne Skupštine, pa ni same Vlade. Kada se za ovaj zločin Milorada Dodika saznalo, formirana je Anketna komisija Narodne skupštine za ispitivanje okolnosti pod kojim je sporazum potpisan, ali komisija je samo mogla da konstatuje činjenično stanje – ugovor je takav da ne omogućuje da se građa ikad vrati u Republiku Srpsku”, kazale je Trivić.

Izvor: rtvbn.com