Republika Srpska

Vlada da zaustavi sve neracionalne troškove u Srpskoj

REPUBLIKA SRPSKA22.04.2020 | 17:11

 

„Vlada Republike Srpske mora da hitno obustavi sve neracionalne troškove i na taj način ušteđena sredstva preusmjeri u oporavak privrede tokom i nakon pandemije virusa korona“, rekao je poslanik PDP-a u NSRS Ljubiša Кrunić.

On kaže da se tu, za početak, misli na nabavku i implementaciju poslovnog softvera za ‘Puteve Srpske’ koji će kompaniji ‘Prointer’ biti plaćen 4,6 miliona КM, kao i nerazumno visoke troškove informacionog sistema za sve stanice tehničkog pregleda od kojeg će, ponovo, „Prointer“ inkasirati 20 miliona КM iz budžeta Republike Srpske“, dodaje Кrunić.

On kaže da u vrijeme najveće zdravstvene krize s kojom se Republika Srpska suočava nakon rata i koja umnogome utiče na poslovanje hiljada preduzeća, zdravstvo i privreda moraju biti prioritet.

„Danas nije prioritet ni izgradnja novih zgrada institucija ukupne vrijednosti 18,2 miliona КM, kao ni eventualne kupovine aviona, kamiona, automobila, helikoptera i slično“, kaže Кrunić.

On dodaje da se prostom računicom vidi se da bi ovim novcem moglo biti isplaćeno po 1.000 КM za 38.000 radnika ili nabaviti potrebna medicinska srestva za zdravstvene institucije u Republici Srpskoj.

„Ukoliko se nastavi ovako ponašati sa budžetskim sredstvima, jasno će biti da Vlada Republike Srpske ne odustaje od rasipništva ni onda kada opet puni budžet računajući na solidarnost, kao i da se koristi svaka prilika, pa i epidemija, da se pojedincima omogući basnoslovno bogaćenje“, zaključuje Кrunić.

(BN)