Region

Večeras doček patrijarha Porfirija u Podgorici

Dočekom NJegove svetosti patrijarha srpskog Porfirija na platou ispred Sabornog hrama Hristovog Vaskrsenja u Podgorici večeras počinje program povodom ustoličenja NJegovog visokopreosveštenstva mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija.

Doček je zakazan za 18.00 časova, pa će potom uslijediti večernje bogosluženje i obraćanje patrijarha Porfirija i mitropolita Joanikija, a zatim i kulturno-umjetnički program.

Za sutra je u Cetinjskom manastiru predviđena Sveta arhijerejska liturgija sa činom ustoličenja. Početak liturgije je u 8.00 časova.

Litrugiju će služiti patrijarh Porfirije sa arhijerijerima Srpske i ostalih pomjesnih crkava.

Iz Mitropolije crnogorsko-primorske saopšteno je da će ustoličenje biti obavljeno bez ranije planiranog svenarodnog sabora ispred Cetinjskog manastira.

Oba događaja direktno će prenositi Radio i Televizija Crne Gore. Iz Mitropolije su naveli da zbog veoma malog prostora u crkvi u Cetinjskom manastiru nisu u mogućnosti da obezbijede ulazak i prisustvo novinarskih ekipa.

Mitropolit Joanikije je 56. episkop i mitropolit ove svetosavske mitropolije koja je ustanovljena prije 800 godina, a 41. mitropolit crnogorsko-primorski koji se ustoličava u Cetinjskom manastiru.

Ustoličenje će biti obavljeno u uslovima podignutih tenzija u Crnoj Gori i miješanje politike, pa je za sutra najavljen protest komita na Cetinju, kojem će, kako su kako se očekuje, prisustvovati i članovi i simpatizeri Demokratske partije socijalista /DPS/, kao i lider Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak.

Politizacija je počela zahtjevom DPS-a, čiji je lider predsjednik Crne Gore Milo Đukanović, da ustoličenje bude izmješteno iz Cetinjskog manastira iako je to vjekovno sjedište Mitropolije crnogorsko-primorske SPC.

U susret najavljenim okupljanjima Vijeće za nacionalnu bezbjednost Crne Gore juče je na sjednici izrazilo zabrinutost zbog stanja bezbjednosti, te apelovalo na sve aktere u društvu da doprinesu smirivanju tenzija i očuvanju mira.

Međutim, sutrašnji protestni skup nije zabranjen iako nije prijavljen šest dana unaprijed, kako to predviđa Zakon o javnim okupljanjima.

Sam patrijarh srpski Porfirije izjavio je da se u vezi sa ustoličenjem mitropolita Joanikija na Cetinju uplelo mnogo politike i raznih interesa, ističući da u Crnoj Gori postoji pravoslavna crkva koja ne pravi razlike među narodom.

“Napravila se slika da mi kao crkva želimo nešto na silu da izvedemo, pa nas upozoravaju kao da ćemo mi izazvati neke incidente i sukobe”, rekao je patrijarh Porfirije.

Patrijarh je rekao da će čin ustoličenja mitropolita na Cetinju biti legitiman i kanonski, te da mu je potpuno jasno da ljudi koji su ostrašćeni ne žele i ne mogu to da razumiju.

Sabor SPC je na zasjedanju održanom 29. maja izabrao vladiku Joanikija za mitropolita crnogorsko-primorskog. Vladika Joanikije je stupio na čelo Mitropolije crnogorsko-primorske nakon što je to mjesto ostalo upražnjeno poslije smrti mitropolita Amfilohija.

 

 

Srna