BiH

Usluge surogat majčinstva nudi osam žena iz BiH

BANJALUKA, SARAJEVO – Iako je surogat majčinstvo u BiH nelegalno, a zakonski je propisano da se neplodnost liječi biomedicinski potpomognutom oplodnjom, građani BiH surogat majke traže preko interneta, dok istovremeno žene iz BiH putem internet platformi nude usluge surogat majčinstva.

Naime, na svjetski poznatoj internet stranici za pronalazak surogat majki, ali i onih koji traže žene koje nude ove usluge, findsurrogatemother.com, prijavljeno je 17 parova iz BiH, dok usluge zamjenskog majčinstva nudi čak osam žena iz BiH.

Posljednji oglas koji je postavljen u aprilu ove godine na finsurrogatemothers.com postavio je par iz Lukavca koji je u potrazi za surogat majkom, dok su slične oglase postavili i parovi iz Sarajeva, Banjaluke, Zenice, Tuzle, Bijeljine i Brčkog. Istovremeno, osam žena iz Sarajeva, Mostara, Banjaluke, Tuzle i Doboja na istoj stranici nudi usluge surogat majčinstva.

Da je surogat majčinstvo kod nas i dalje nelegalno potvrdili su za “Nezavisne novine” u nadležnim ministarstvima zdravlja, gdje su istakli da se neplodnost u BiH liječi vantjelesnom oplodnjom.

Kako su u Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite RS rekli za “Nezavisne”, kada se govori o surogat majčinstvu onda je riječ o multiresornom pitanju.

“Radi se o dosta složenoj proceduri koja se ne odnosi isključivo na zdravstvo i nije dozvoljena u većini zemalja, uključujući i region”, naveli su u Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite RS.

Dodali su da je u Republici Srpskoj na snazi Zakon o liječenju neplodnosti postupcima biomedicinski potpomognute oplodnje.

“Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite nikada nije imalo zahtjeva u vezi sa surogat majčinstvom”, kazali su u resornom ministarstvu.

U Ministarstvu zdravstva FBiH su, takođe, naveli da je Zakonom o liječenju neplodnosti biomedicinski potpomognutom oplodnjom surogat majčinstvo zabranjeno.

“Navedenim zakonom propisano je da je objavom javnog oglasa ili na bilo koji drugi način zabranjeno tražiti ili nuditi uslugu rađanja djeteta za drugog”, naveli su u Ministarstvu zdravstva FBiH, dodajući da je zabranjeno i ugovaranje ili sprovođenje biomedicinski potpomognute oplodnje radi rađanja djeteta za druge osobe i predaje djeteta rođenog nakon vantjelesne oplodnje.

“Nadalje, ugovori, sporazumi ili drugi pravni poslovi o rađanju djeteta za drugog i o predaji djeteta rođenog nakon biomedicinski potpomognute oplodnje, uz novčanu naknadu ili bez nje, su ništavni”, kazali su u Ministarstvu zdravstva FBiH.

Kako su istakli, ovim zakonom su propisane i kazne zatvora od tri do deset godina za osobu koja u postupak biomedicinski potpomognute oplodnje uključi ženu koja ima namjeru da dijete, poslije rođenja, ustupi trećoj osobi sa ili bez plaćanja bilo kakve naknade, odnosno ostvarivanja materijalne ili nematerijalne koristi.

“Napominjemo da su odredbe ovog zakona rezultati niza javnih rasprava i to sa stručnog, bioetičkog, socijalnog, pravnog i religijskog aspekta te da su u istim sudjelovali svi sudionici društvene zajednice FBiH”, rekli su u ovom ministarstvu, gdje su napomenuli da zamjensko majčinstvo u većini zemalja EU nije dozvoljeno.

“Evropski parlament je na plenarnoj sjednici održanoj u Strazburu 2014. godine osudio surogatstvo te zatražio zabranu jer, kako su naveli, surogat majčinstvo potkopava ljudsko dostojanstvo žene jer se njezino tijelo i njegove reproduktivne funkcije koriste kao roba”, kazali su u Ministarstvu zdravstva FBiH, dodajući da je Evropski parlament praksu surogat majčinstva, koja uključuje reproduktivno iskorištavanje i korištenje ljudskog tijela za finansijske i druge dobitke, posebno kod ranjivih žena iz zemalja u razvoju, zabranio.

 

Nezavisne