Region

Umro Milan Bandić, gradonačelnik Zagreba

U 66. godini života umro je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, prenose hrvatski mediji.

Bandiću je, kako navode, pozlilo kasno uveče i hitna pomoć ga je prevezla u bolnicu Sveti Duh gde je bezuspešno pokušana reanimacija.

Vijest su potvrdili iz Grada Zagreba.

“U dubokoj tuzi obavještavamo sugrađanke i sugrađane, saradnike, prijatelje, zagrebačku i hrvatsku javnost da je iznenada, danas, 28. februara u 66. godini života od posledica srčanog udara preminuo gradonačelnik Grada Zagreba gospodin Milan Bandić”, navodi se.

“Živio je za svoj grad, za Zagrepčanke i Zagrepčane koji su mu u svemu što je radio bili na prvom mjestu, za posao koji je s ljubavlju i energijom, unoseći cijeloga sebe – bez ostatka, obavljao 21 godinu. O detaljima, terminu pogreba, održavanju komemorativnog skupa, kao i ostalim informacijama vezanim uz ovu tužnu vest, javnost ćemo obavijestiti naknadno.

Počivao u miru”, napisali su iz Grada.

Vladao Zagrebom 20 godina

Bandić je rođen 1955. godine u Grudama, a prema vlastitom priznanju, prekretnica u njegovom životu bila je 1974. godina, kada je preselio u Zagreb.

U svojoj idealiziranoj biografiji iz 2009. godine o Zagrebu je govorio kao o snu koji je postao zbilja. Od tada pa do danas Bandić je postao jedan od najbogatijih hrvatskih političara.

Godine 1993. postaje sekretar GO SDP-a, a 1995. godine postaje zastupnik Gradske skupštine. Bandić će postati predsednik zagrebačkog SDP-a dve godine kasnije, 1997. godine.

Tri godine nakon toga, 2000. godine na vanrednim izborima prvi put postaje gradonačelnik. Nakon što je 2002. godine pijan prouzrokovao saobraćajnu nesreću i pokušao da podmiti policajca, morao je da podnese ostavku. Na mjesto gradonačelnika vraća se 2005. godine.

Dvaput završio u zatvoru

Krajem 2014. godine Bandić je uhapšen u akciji Agram sa Slobodanom Ljubičićem i Petrom Pripuzom.

Bandić će u zatvoru do kraja tog mandata završiti i drugi put, ali će poslije toga na lokalnim izborima svejedno dobiti glasove više od 147 hiljada Zagrepčana i osvojiti još jedan mandat.

Njegova smrt dolazi uoči novih izbora u Zagrebu na kojima je ponovo bio među najvećim favoritima.

 

(Index)