Region

Novi patrijarh danas na Baniji, sutra u Jasenovcu

Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije posjetiće danas Baniju i porodice stradale u nedavnom zemljotresu u Hrvatskoj, a sutra Jasenovac.

Patrijarh će danas posjetiti stanovnike Banije stradale u decembarskom zemljotresu, zajedno sa episkopom gornjokarlovačkim Gerasimom, a u organizaciji Mitropolije zagrebačko-ljubljanske i Srpskog narodnog vijeća /SNV/ u Hrvatskoj, saopšteno je iz Srpske pravoslavne crkve /SNP/.

Dolazak na Baniju patrijarh srpski Porfrije započinje u Majskim Poljanama, gdje će posjetiti kontejner porodice Pavla Кukoleče, a obići će još nekoliko stradalih porodica u Majskim Poljanama i Glini, kojima aktivisti SNV-a s područja Gline već nedjeljama nesebično pomažu.

Predviđeno je da NJegova svetost, nakon posjete banijskim porodicama, u povratku u Zagreb u bazi Civilne zaštite Lekenik prisustvuje isporuci dva velika i četiri manja kontejnera, koji su donacija SPC i Ambasade Srbije u Zagrebu.

Ova posjeta je, kako ističu iz SNV-a, nastavak pomoći koju SPC uporno i nesebično od prvog dana nakon zemljotresa šalje stanovnicima Banije, a usmjerava se upravo iz Mitropolije zagrebačko-ljubljanske, sa čijeg čela dolazi novi patrijarh i u koordinaciji s humanitarnom inicijativom SNV-a “Banija je naša kuća”.

Patrijarh srpski posjetiće sutra Manastir Jasenovac na poziv episkopa pakračko-slavonskog Jovana.

Sveštenstvo ove episkopije dočekaće patrijarha Porfirija u manastiru u 15.30 časova kada će biti služena doksologija.

Patrijarh Porfirije juče je posjetio Srpsku pravoslavnu gimnaziju Кantakuzina Кatarina Branković u Zagrebu.

Patrijarh je gimnaziju obišao sedmog dana od kako je, 19. februara, ustoličen u tron beogradsko-karlovačkih mitropolita i patrijaraha srpskih u Beogradu.

 

(Srna)