Svijet

Ukrajinski ministar demantuje Dodika: Tražimo da se ikona vrati

Šef ukrajinske diplomatije Dmitrij Kuleba rekao je da zvanični Kijev i dalje traži da se Ukrajini vrati ikona koja je poklonjena ruskom ministru spoljnih poslova Sergeju Lavrovu tokom posjete Bosni i Hercegovini.

On odbacio izjavu srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika koji je juče rekao da Ukrajina nikada nije postavila pitanje nestanka te ikone i da je do sada ukrajinske vlasti nisu tražile.

„Ukrajinska ikona je opekla prste …. ruskim diplomatama, koji se nje odriču. Ali, gospodin Dodik nastavlja da laže… Ukrajina i dalje traži da se ikona vrati“, napisao je Kuleba na Tviteru.

Podsjetimo da je u vrijeme posjete Sergeja Lavrova BiH u decembru prošle godine objavljeno da je Dodik poklonio ruskom šefu diplomatije pozlaćenu ikonu iz 18. vijeka iz Luganska.

Na ovu vijest reagovala je ukrajinska ambasada u Sarajevu, koja je uputila notu Ministarstvu spoljnih poslova BiH, sa zahtjevom za pružanjem detaljne informacije o porijeklu ikone. Ambasada Ukrajine navela je da je poklon pružanje podrške navodnoj agresivnoj politici Ruske Federacije.

Potom je rusko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo da će ikona će biti vraćena darivaocu radi daljeg razjašnjenja njene istorije preko Interpola.

U jednoj od ranijih izjava Dodik je naglasio da ikona nije ukradena i da spada u red porodičnih osveštanih ikona.

„Salve izmišljotina i neistina uslijedile su nakon pogrešne početne medijske prezentacije da je riječ o ikoni koja je dio kulturne baštine i nacionalno blago, što nigdje nije ustanovljeno. To potvrđuje i činjenica da ni sedam dana nakon uručenja poklona nema potvrde da se ikona nalazi na listama nestalih ikona, niti da je ko potražuje, ili da je dio bilo čije kulturne baštine, ali uprkos tome širenje neistina u javnosti se nastavlja“, istakli su ranije iz Kabineta srpskog člana i predsjedavajućeg Predsjedništva BiH, prenosi “Sputnik“.