Svijet

Evropa šokirana scenama iz Vašingtona

Britanski premijer Boris Džonson opisao je scene u Vašingtonu kao “sramne” i pozvao na miran transfer vlasti.

“SAD se bore za demokratiju širom sveta i od vitalnog je značaja da se u Americi obezbedi miran i uređen transfer vlasti”, poručio je Džonson, prenosi CNN.

Kurc: Šokiran sam scenama u Vašingtonu

Austrijski kancelar Sebastijan Kurc istakao je da je škokiran zbivanjima u Vašingtonu. Kurc je preko Tvitera poručio da je veoma zabrinut zbog napada na demokratiju u SAD. “Sada je neophodno da se obezbedi mirna predaja vlasti”, poručio je.

Šef austrijske diplomatije Aleksander Ssalenberg osudio je događaje u Vašingtonu ocenivši da se radi o neprihvatljivom napadu na demokratiju. “Kapitol (Kongres SAD) je simbol američke demokratije i neprihvatljivo je da se ta institucija ne poštuje takvim nasiljem, mržnjom i haosom, naglasio je on.

Trampova ćerka nazvala demonstrante “američkim patriotama”

Ćerka aktuelnog američkog predsednika Donalda Trampa Ivanka obratila se demonstrantima u Vašingtonu preko svog Tviter naloga i nazvala ih “američkim patriotama”.

“Američki patriote, svako narušavanje bezbednosti ili nepoštovanje naših snaga reda je nedopustivo. Nasilje mora odmah da prestane. Molim vas da budite mirni”, tvitovala je Ivanka Tramp, prenosi CNN. Samo nekoliko minuta nakon objave, ona je obrisala svoju poruku sa mreže.

Širom SAD manji protesti ispred državnih zgrada

Manji protesti održani su sinoć i u brojnim gradovima SAD ispred državnih zgrada, prenose američki mediji. Protesti se održani su u Salemu, Oregonu, Atlanti, Denveru, Topeki, a radi se o manjim skupovima pristalica američkog predsednika Donalda Trampa, prenosi CNN.

Na snimcima sa skupa u Oregonu vidi se nekoliko stotina demonstranata kako stoje na kiši i kako preko zvučnika čitaju Trampovu poruku na Tviteru. “To je predsednik, nećemo ići kućama, tek smo počeli”, poručili su organizatori protesta u Oregonu.

Džordž Buš: Ovo je kao u banana republici

Bivši predsednik SAD, republikanac Džordž Buš, ocenio je da su dešavanja u Kongresu poput dešavanja u nekoj “banana republici”. “Tako se osporavaju rezultati izbora u banana republici”, naveo je Buš u saopštenju, prenosi CNN.

On je kazao da su neredi tokom kojih su pristalice predsednika Donalda Trampa upale u zgradu Kongresa “mučna i srceparajuća”. “Zgrožen sam bezobzirnim ponašanjem nekih političkih lidera i nedostatkom poštovanja koje se danas pokazuje prema našim institucijama, tradiciji i sprovođenju zakona”, naveo je Buš u saopštenju.

 

(Tanjug)