Region

U Pančevu predstavljena izložba „Arhimandrit Nićifor Dučić srpski duhovnik, istoričar i ustanički vođa“

Izvor:  Slobodna  Hercegovina

Udruženje Trebinjaca „Jovan Dučić“ u Beogradu nastavilo je svoje aktivnosti posle opravdanog delimičnog zastoja u radu izazvanog pandemijom kovida 19.

U okviru realizacije planova, s ciljem što šireg upoznavanja građana Srbije o životu i delima znamenitih ljudi trebinjskog kraja, uz blagodarnost i podršku Arhiva Srpske Pravoslavne Crkve i plemenite želje članova udruženja u galeriji Arhiva grada Pančeva organizovana je dokumentaristička izložba „Arhimandrit Nićifor Dučić srpski duhovnik, istoričar i ustanički vođa“.

Na otvaranju izložbe o burnom i plodotvornom životu arhimandrita Nićifora Dučića govorili su predsednik trebinjskog udruženja Žarko J. Ratković i direktor Arhiva Srpske Pravoslavne Crkve dr Radovan Pilipović.

Ratković je ovom prilikom  prisutne upoznao  i  sa lepotama Trebinja:

” Trebinje je grad kulture i  izuzetno poželjna turistička destinacija, mesto koje svakako treba da posetite da biste odmorili i dušu i telo. Ima li išta lepše no šetati kraj bistre Trebišnjice i udisati miris mora koji pristiže preko brda. A, onda sesti ispod platana i uživati u pogledu na Dučića i Njegoša”.

 

Direktor Arhiva u Pančevu Mirko Rupić izrazio je zahvalnost udruženju Trebinjaca i zadovoljstvo otvaranjem ove izložbe i zadovoljstvo o dogovorenoj saradnji između Arhiva Pančeva i Arhiva Srpske Pravoslavne Crkve.

Građani Pančeva su u prilici da se na osnovu izloženog arhivskog materijala iz fondova Arhiva Srpske Pravoslavne crkve i Srpske akademije nauka i umetnosti upoznaju s ovim istaknutim Trebinjcem i znamenitim Srbinom.

Arhimandrit Nićifor Dučić je rođen 1832. godine u trebinjskom selu Lug, krštenog imena Nikola, koje je u ranoj mladosti promenio u Nićifor – Pobedonosac, u ime koje će od svog postriga u manastiru Duži obeležiti ceo njegov ovozemaljski život.

Školovan na Velikoj školi u Beogradu a nešto kasnije i na Sorboni u Parizu. Sa uspehom je obavljao bogoslužbenu, prosvetnu, književnu, ratničku i istorijsku delatnost.

Jedno vreme je upravljao Žičkom eparhijom kada je u manastiru Žiči miropomazan kralj Srbije Aleksandar Obrenović. Arhijerejski sabor mu je 1886. godine dozvolio da nosi episkopsku mitru pri bogosluženju i ako je pre toga odbio da primi episkopski tron.

Pored ostalog, Nićifor Dučić je bio predsednik Srpskog učenog društva, upravnik Narodne biblioteke Srbije, redovni član Srpske kraljevske akademije, predsednik Odbora za škole i učitelje u srpskim zemljama pod turskom vlašću, predsednik Velikog duhovnog suda.

Odlikovan je mnogim srpskim, crnogorskim, ruskim i bugarskim odlikovanjima.

Sahranjen je na Novom groblju u Beogradu uz vojne, crkvene i počasti Srpske kraljevske akademije.

Postavka izložbe se seli u julu mesecu u galeriju Muzeja rudničko-takovskog kraja u Gornjem Milanovcu, gradu pobratimu Trebinja.

Pripremio: Milivoje Mišo Rupić