Region

HAOS U BUDVI

Izvor: RTRS
Хаос у Будви. Полиција је претукла, ухапсила, па пустила руководство општине. Употребљена су хемијска средства, а били су блокирани сви прилази граду. Грађани су изашли на улице. Инциденти су почели када је полиција покушала да у зграду Општине Будва уведе инспекторку да би новоизабрано руковдство преузело функције. Све је ово кулминација вишенедјељних превирања у Будви, насталих стварањем нове, “танке” већине у локалном парламенту.

Хапшење Секретара за инвестиције Општине Будва Младена Микијеља (Фото: Вук Лајовић) -

Хапшење Секретара за инвестиције Општине Будва Младена Микијеља (Фото: Вук Лајовић)

“Устала је Црна Гора” одјекује улицама Будве. Након пуштања приведених градских функционера и пружања медицинске помоћи, градоначелник Будве Марко Царевић поручио је да сутра долази на посао, а грађане позвао да остану испред зграде Општине и искажу свој бунт. Потврдио је да су сви приведени ослобођени кривичне одговорности осим његовог сина који је, наводно, напао службено лице.

Јутрос су, сим градоначелника Будве Марка Царевића, ухапшени и менаџер Општине Мило Божовић, секретар за инвестиција Младен Микијељ, шеф Царевићевог кабинета Никола Јовановић, Царевићев савјетник Ђорђе Вујовић, као и син и брат Марка Царевића.

– Ово је чиста анексија једне групације која не бира средства да дође до кесе будванске општине и до џепова грађана Будве. Ми смо легитимно изабрани представници грађана у Будви и не желимо да то тек тако предамо – рекао је Царевић.

Марко Царевић (Фото: Vijesti.me)

Марко Царевић (Фото: Vijesti.me)

Микијељ каже да је уз бруталне мјере ухапшен на радном мјесту.

– Неколико полицајаца је успјело да ме ухвати испред зграде Општине, иако сам био на радном мјесту, да ме баце на под и да ми ставе чизму на главу. Жељели су да ме згазе, али као што видите, јак сам, прав, поносан – изјавио је Микијељ.

Грађани Будве огорчени су бруталношћу које је полиција показала. додају да је овакво понашање скандалозно и далеко од демократије. Истичу да је ово задњи трзај Мила Ђукановића.

– Надамо се да ће ови исти и њега хапсити за 2-3 мјесеца – каже један Будванин.

Полиција је употребила хемијска средства, а поломљена су стакла на згради Општине. Општински функционери и грађани окупили су се у просторијама Општине, након што је десетак комбија пуних полиције јутрос дошло у Будву.

Приликом хапшења употребљена је сила коју медији пореде са бруталношћу хапшења Афроамериканаца у Америци. Опозициони лидери тврде да је на сцени обрачун са Србима и Српском православном црквом, по сваку цијену, под палицом Мила Ђукановића.

Царевић са грађанима (фото:Sputnik/Nebojša Popović)

Царевић са грађанима (фото:Sputnik/Nebojša Popović)

– Овдје се ради о класичној фашизацији друштва. Он (Ђукановић) прогони нашу Цркву, кренуо је на градове гдје смо на власти, претходно корумпирао једног одборника у Котору, сад покушава у Будви и на тај начин мијења народну вољу – истиче предсједник посланичке групе клуба ДФ-а Милутин Ђукановић.

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик истакао је да су данашње сцене екстремног насиља у Будви бруталне и за сваку осуду, као што је за осуду и начин рјешавања политичких питања непримјереном полицијском акцијом, поготово јер нису исцрпљена сва правна и политичка средства.

Нико коме је стало до мира и достојанства, било гдје, а поготово у нашој регији, каже Додик, не може спокојно да гледа сцене насиља у Црној Гори.

Марко Царевић поднио је кривичне пријаве против три инспектора Управне инспекције, као и против одборнице ДПС-а Снежане Куч и лидера будванског одбора Црногорске Владимира Булатовића због “злоупотребе службеног положаја, стварања криминалне организације за насилно преотимање власти и упад у службене просторије“.

Управна инспекција синоћ је дошла је у просторије Општине Будва, заједно са Владимиром Булатовићем и Снежаном Куч, у намјери да их уведе као нове функционере, али општинска власт није дозволила приступ.