BiH

Tužilaštvo BiH podiglo do sada najveću optužnicu

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv 16 lica, stranih i državljana BiH, koja ih tereti za organizovano krijumčarenje više od 850 ilegalnih migranata od septembra do 9. decembra prošle godine.

U okviru operacije kodnog naziva “Lipa” optuženi su Ahmed Iftkhar /41/, Sead Mukanović /36/, Hidajet Gaković /25/, Memaga Nuhanović /50/, Fikret Šušnjar /55/, Emrah Mehmedović /21/, Hamid Mehmedović /46/, Ibrahim Gverić /26/, Suad Husak /30/, Safet Husak /25/, Rusmir Gaković /23/, Redžo Osmančević /33/, Esad Bajramović /67/, Senad Keškić /29/, Mirzet Delić /25/ i Medina Mukanović /25/.

Optuženima se na teret stavlja da su u periodu od septembra do 9. decembra 2020. godine, djelujući kao organizovana grupa, radi sticanja imovinske koristi, prokrijumčarili najmanje 850 migranata sa područja BiH na područje Hrvatske i dalje prema zemljama EU, a koji nisu ispunjavali uslove za zakonit ulazak i boravak u BiH.

Oni su optuženi da su počinili krivična djela organizovanje grupe ljudi ili udruženja za izvršenje krivičnog djela krijumčarenje migranata, u vezi sa krivičnim djelom krijumčarenje ljudi, saopšteno je Tužilaštva BiH.

Inkriminisane radnje su u optužnici opisane u 26 tačaka, predloženo je oduzimanje motornih vozila i drugih predmeta koji su korišteni za izvršenje krivičnog djela, navodi se u saopštenju.

Za prvooptuženog, organizatora grupe, Ahmeda Iftkhara, državljanina Pakistana, predloženo je produženje mjere pritvora nakon potvrđivanja optužnice.

Radom Tužilaštva i partnerskih institucija i agencija na terenu otkrivena je i razbijena organizovana krijumčarska mreža koja je na organizovani način, između ostalog, primala uplate ilegalne imovinske koristi za krijumčarenje migranta od njihovih porodica iz inostranstva.

U ovom predmetu, tokom istrage, ostvarena je značajna saradnja između Tužilaštva BiH i policijskih agencija i partnerskih institucija iz BiH i inostranstva.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

 

 

(Srna)