Svijet

Trampova odbrana u rasulu deset dana uoči suđenja

Bivši američki predsednik Donald Tramp naglo je prekinuo saradnju sa dva advokata, koja je angažova da ga zastupaju u postupku opoziva pred Senatom, javlja Rojters. Deset dana uoči početka suđenja, još nije poznat sastav tima branilaca bivšeg predsednika.

Buč Bauers i Debora Barberi, dvoje advokata uz Južne Karoline, nisu više deo Trampovog tima, navodi izvor agencije Rojters i dodaje da je reč o “sporazumnom razlazu”.

Još troje advokata iz tima – Džoš Hauard iz Severne Karoline i Džoni Gaser i Greg Haris iz Južne Karoline – takođe su odlučili da prekinu saradnju sa Trampom, navodi drugi izvor.

Rojters citira i treći izvor, koji navodi da Donald Tramp i Buč Bauers nisu mogli da se saglase o strategiji odbrane, uoči procesa pred Senatom.

Tramp ne odustaje od tvrdnji da je bio žrtva masovne izborne prevare.

Previranja u Trampovom timu branilaca dešavaju se svega deset dana uoči početka suđenja u Senatu, koje je zakazano za 9. februar.

Predstavnički dom optužio je Trampa za podsticanje nasilne pobune na američkom Kapitolu, 6. januara ove godine. Grupa kongresmena predala je optužnicu Senatu šest dana po prestanku Trampovog manadata.

Za sada nije jasno ko će na suđenju zastupati bivšeg predsednika. Ne očekuje se da advokati koji su ga zastupali u prvom postupku opoziva, Pet Sipolone i Patrik Filbin, budu u njegovom timu branilaca.

Republikanci su pokušali da u Senatu blokiraju postupak opoziva, ali je pokušaj propao.

U akademskim krugovima vodi se rasprava o tome da li Senat može da osudi Trampa i opozove ga sa funkcije, sada kada više nije predsednik.

Mnogi smatraju da “kasni impičment” ne krši Ustav SAD, uz argument da predsednici koji se nedolično drže u svom poznom mandatu ne bi trebalo da budu imuni od procesa utvrđenog Ustavom, kojim se ocenjuje njihova odgovornost.

Ukoliko Senat proglasi Donalda Trampa krivim, moglo bi mu biti zabranjeno bavljenje politikom u budućnosti.

 

 

(RTS)