Svijet

Istražni tim SZO obišao pijacu u Vuhanu

Istražni tim Svetske zdravstvene organizacije (SZO), koji u Kini pod strogim nadzorom kineskih zvaničnika traga za poreklom virusa korona, obišao je pijacu u Vuhanu koja je bila distributivni centar za životne namirnice tokom 76-dnevnog lokdauna prošle godine.

Istražni tim SZO, koji čine stručnjaci iz oblasti veterine, virusologije, epidemiologije, tehnologije i bezbednosti prehrambenih proizvoda, obišao je juče, u pratnji velike grupe kineskih kolega, dve bolnice u kojima je bilo žarište epidemije, prenosi AP.

Tokom ove misije, kako navodi agencija, praćene političkim pritiskom zbog nastojanja Kine da izbegne optužbe o pogrešnim odlukama tokom prvih dana epidemije, članovi tima SZO posetili su juče i izložbu posvećenu izbijanju epidemije korona virusa.

Iz SZO je ranije saopšteno da članovi istražnog tima neće imati kontakte sa lokalnom zajednicom zbor rizika od širenja korona virusa.

Kineska vlada zastupa teroriju da je epidemija počela zbog virusa uvezenog u smrznutim plodovima mora, neutemeljenu u validnim dokazima.

 

(Tanjug)