Kultura

SVET DA ČUJE ZA SRPSKE PATNjE: Harvi Kajtel će igrati u filmu Pola Kampfa Žetva koji govori o zloglasnoj žutoj kući

Izvor: Novosti
NA vest da je Filmski centar Srbije sa 40 miliona dinara podržao njegov film “Žetva”, o ilegalnoj trgovini organima i zloglasnoj “žutoj kući”, američki reditelj Pol Kampf ekskluzivno, za “Novosti”, kaže da ga je ova odluka veoma obradovala.- Zahvalan sam komisiji koja je odlučivala, a istovremeno osećam odgovornost da ne izneverim njihova očekivanja – dodaje.
Film je zasnovan na romanu Veselina Dželetovića “Srpsko srce Johanovo”, o bogatom Nemcu Johanu kome je u “žutoj kući” presađeno srce srpske žrtve, a koji dolazi na Kosovo u potrazi za odgovorima. Kampf za naš list kaže da “Žetva” nije “američki film o srpskim žrtvama”, već nešto mnogo veće.
– Za mene je najstrašnije to što svet ne zna ništa o ovom događaju. Važno mi je da film progovara sa stanovišta jednog autsajdera, baš kao što je i glavni junak i da na taj način upoznamo ljude sa patnjama i stradanjima srpskog naroda u “žutoj kući” – objašnjava Kampf.

Vest da se razmatra optužnica protiv Hašima Tačija za zločine protiv srpskih civila, uključujući i one u “žutoj kući”, po rečima reditelja, dodatno uvećava aktuelnost njegove filmske priče.