Region

Stojadinović: Stvari krenule tokom koji vlast više ne može da kontroliše

Izvor:  N1

Novinar Ljubodrag Stojadinović rekao je za N1 da  okupljanja u Beogradu nisu definisana i da se ne zna u šta to može da se izrodi. On dodaje da u protestima učestvuju razne grupe i da je teško definisati celokupnu ideju protesta, ali da je izvesno da situacija ne može da bude lako zaustavljena i da su stvari krenule tokom koji vlast više ne može da kontroliše.

“Ovde se zapravo radi o opštem buntu protiv politike, arogancije vlasti, višegodišnjeg potcenjivanja građana, oduzimanja medijskih sloboda i ignorisanja glasova koji nisu bili usklađeni sa osnovnom idejom o apsolutnoj vlasti Aleksandra Vučića i Srpske napredne stranke”, rekao je Stojadinović.

Dodaje da ne postoji mehanizam vlasti koji građane ponovo može da natera da ne izlaze na ulicu i da ovo ne može da bude zaustavljeno merama koje vlast ima na raspolaganju.

Prema oceni sagovornika N1, vlast u ovom trenutku nema pravi odgovor na proteste osim, kako kaže, optužbi koje predstavljaju inverziju onoga šta se dešava.

“Vlast za svoje propuste optužuje druge. Za sve ono što je učinila građanima optužuje građane. Vlast osim upotrebe gole sile, nema drugi odgovor. Sledeći odgovor bi bilo izvođenje vojske, nadam se da se to neće dogoditi. To bi bio kraj režima i uz mnogo tragedije i iskreno se nadam da se to neće dogoditi”, napominje Stojadinović.

On ističe da protesti moraju da dobiju artikulaciju u smislu šta se na njihovom kraju može očekivati.

“Rušenje Vučićeve vlasti mora da bude osnovna ideja, ta vlast ne može biti srušena osim na ulici. Ovo je pokušaj da se stavi tačka i da se u Srbiji uvede demokratska vlast, rušenje je počelo i mislim da je taj proces nezaustavljiv”, rekao je Stojadinović.

Za ulogu desnice u protestima rekao je da je ona inače protivrečna na političkoj sceni u Srbiji, kao i u protestima.

“Jedna gupa se suprotstavlja Vučiću navodno zbog izdaje Kosova. Tu postoji jedan nivo saglaasnosti sa njim, a postoje grupe poput Miše Vacića i drugih koje su deo sistema i koje predstavljaju negaciju Vučićevog govora da je to radila desnica u saradnji sa stranim službama. Priča o stranim službama je vrsta zablude i pokušaj da se opravda delovanje ljudi na koje vlast ne može da utiče”, objašnjava Stojadinović.