Region

Božović: Sve je posledica uništavanja svega što je pluralizam u zajednici

Izvor:  N1

Sociolog Ratko Božović rekao je da je namera da se protesti prikažu kao nasilni da ih “ne bi bilo”.

On je ocenio da je protest izgubio formu, a da će o tome kako će ono što se događa biti ocenjeno i analizirano u istraživanjima sociologa, psihologa i antropologa.

“Sve je to posledica političkog uništavanja svega što je pluralizam i demokratija u jednoj zajednici”, kazao je.

“Kad bismo hteli da postavimo pitanje kakvo je ovo društvo – ono je anomično, društvo u kojem vlada haos i bezakonje i nasilje. Dominantne su konfuzne reakcije svih učesnika u društvenom životu u kojem imamo ektremnog ponašanja koje su izraz bolesnog društva”, kazao je.

Prve večeri protesta smo imali upotrebu policije na neadekvatan način i uz prekoračenje nužne odbrane, brutalno i surovo, dodao je on.

“Dovedeni su konji, psi, da bi sinoć policiju ispred skupštine maltretirali huligani, bilo je strašno šta su im radili i koliko su ih maltretirali i ponižavali i struku i život sam, a nije bilo naređeno ništa prema huliganima i nasilju. Znači, neko taj zvaničan deo navodi”, ocenio je.

Kako je rekao, bilo je jasno da je bilo ubačenih ljudi koji su izazivali provokaciju, kao i da je bilo jasno da je bilo različitih ljudi, odnosno i onih mirnih.

“Ovo je veliki košmar”, dodao je.

On je upitao ko je doveo navijače na demonstracije i kazao da treba da se zna ko je vršio nasilje.

“Ako država postoji ona mora reći ko je napravio to ekstremno ponašanje”, izjavio je Božović za televiziju N1.

Naveo je da današnji protest ispred Skupštine Srbije nije kao oni koji su bili prethodnih dana i da se vidi opadanje energije i snage.

Kazao je i da je Aleksandar Vučić satanizovao opoziciju i da je time izazvao stravičan otpor prema onima koji pripadaju opoziciji.