Republika Srpska

Samo tri odsto lokalnih zajednica u RS poštuje zakone

BANJALUKA – Od ukupno 239 revizija budžeta zajednica lokalne samouprave, koje je u poslednjih deset godina uradila Glavna služba za reviziju javnog sektora Republike Srpske, samo njih tri odsto je dobilo pozitivno revizorsko mišljenje.

Čak 97 odsto revizorskih izvještaja od 2010. do 2019. godine ocijenjeno je sa negativnim ili su dobili mišljenje sa rezervom. Od toga 73 odsto lokalnih zajednica dobilo je mišljenje sa rezervom, te su potrošile oko milijardu maraka, odnosno 80 odsto od ukupnih sredstava lokalnih jedinica.

Negativno mišljenje dobilo je 24 odsto njih i potrošili su 206,3 miliona KM.

Opštine koje su već dva puta uzastopno dobile negativno mišljenje su Gacko, Istočni Stari Grad, Kostajnica, Oštra Luka, Ribnik, Trnovo i Ugljevik.

Na današnoj pres konferenciji hotelu Jelena u Banjaluci nevladina organizacija Centri civilnih incijativa (CCI), predstavila je svoju analizu koja je pokazala da se najčešće nepravilnosti odnose na finansijske tokove, budžetska planiranja i izvještavanja, te netransparentan proces nadzora dodjeljenih, odnosno utrošenih sredstava putem transfera.

Iz CCI-a ističu da pored kršenja Zakona o budžetskom sistemu, značajan broj jedinica lokalne samouprave nije postupao u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama.

Takođe, upozoravaju da se krši i niz dtrugih zakonskih akata i propisa, te da je potrebno sankcionisati one koji su ogovorni za takve nalaze revizorskih izvještaja.

„Glavna služba za reviziju javnog sektora RS uputila je 1644 preporuka za uklanjanje uočenih nepravilnosti, a manje od 33,5 osto od analiziranih 1550 preporuka je implementirano. Ne postoje informacije o tome ko snosi sankcije zbog propusta u procesila realizacije preporuka. Posljedica koje imaju revidirane institucije, koje nerealizuju date preporuke u svrhu unapređenja procesa i otklanjanja uočenih nedostataka, jedino su negativna mišljenja revizora, koja se za određene opštine/gradove ponavljaju iz godine u godinu“, upozoravaju iz CCI-a.

Iz CCI-a poručuju da se sankcionišu jedinice lokalne samouprave i njihovi predstavnici koji imaju ovako loše rezultate u realizaciji budžeta.

 

CAPITAL