Republika Srpska

Od Agencije za lijekove niko nije tražio odobrenje vakcina?!

Zaključno sa današnjim danom, Agenciji se nije obratio niti jedan proizvođač, odnosno pravni zastupnik proizvođača zahtjevom za davanje dozvole za stavljanje vakcine protiv COVID-19 u promet u BiH, rečeno je iz Agencije za lijekove Bosne i Hercegovine za N1.

Ranije je Agencija za lijekove i medicinska sredstva BiH za N1 potvrdila da u redovnoj proceduri odobrenje za stavljanje lijeka traje 210 dana potrebnih da se ocijeni kvalitet, efikasnost i sigurnost, kao i odnos koristi i rizika.

Iz Agencije nam je potvrđeno da je Zakon, ukoliko je neki lijek hitno potreban stanovništvu, ustanovio postupak odobravanja uvoza neregistrovanih lijekova za koji su nadležna entitetska ministarstva za poslove zdravlja i Odjeljenje za zdravstvo Brčko Distrikta.

Kada je riječ o nabavci vakcine protiv virusa korona, nedavno je predsjedavajući Savjeta minisatra BiH Zoran Tegeltija kazao da je BiH dio projekta nabavke vakcina, takozvanog sistema COVAX, pod pokroviteljstvom Svjetske zdravstvene organizacije, te da će BiH u skladu sa svojom veličinom dobijati vakcine, kao i druge zemlje u tom sistemu.

“Nama će biti dostupne sve vakcine koje budu odobrene od SZO. Sigurno je da će prve vakcine doći do kraja januara i to će, kao i u drugim zemljama, biti male količine koje su prvenstveno namijenjene zdravstvenim radnicima”, rekao je Tegeltija.

On je napomenuo da ne postoji nikakva prepreka da bilo ko nabavi rusku, kinesku ili neku drugu vakcinu, koja će se pojaviti u međuvremenu na tržištu, ali da su u ovom trenutku dostupne samo dvije vrste vakcina i da će se one prve pojaviti na tržištu BiH.

Ministar zdravlja i socijalne zaštite RS Alen Šeranić izjavio je da Republika Srpska može biti zadovoljan trenutnom situacijom u vezi sa virusom korona, ali da treba sačekati kraj januara da bi se vidjelo kako su se građani ponašali tokom praznika. Šeranić je naveo da se, kad je riječ o nabavci vakcine, radi na dva fronta, putem COVAX mehanizma i nabavkom ruske vakcine Sputnik.

“Svaka vakcina koja dođe u upotrebu u BiH bezbjedna je, ali se ne zna koliko traje imunitet. Imamo namjeru da napravimo pravilnik o imunizaciji”, rekao je Šeranić na konferenciji za novinare u Banjaluci.

Direktor Instituta za javno zdravstvo RS Branislav Zeljković najavio je da će u toku ove sedmice biti obavljene sve procedure vezane za nabavku vakcine, dok će krajem januara početi edukacija timova zdravstvenih radnika koja se odnosi na čuvanje i aplikaciju vakcine.

 

N1