Svijet

Rusi zbog korone Dan pobjede proslavljaju uz televizore

OD STALNOG DOPISNIKA „NOVOSTI“ – MOSKVA

 

OBELEŽAVANjE 75. godišnjice pobede u Drugom svetskom ratu, kako je najavljeno iz Kremlja, u punom formatu održaće se kada bude bezbedno sa epidemiološkog stanovišta. Portparol Kremlja Dmitrij Peskov, za televiziju “Rusija 1”, rekao je da će predsednik Vladimir Putin, na Dan pobede, položiti cveće kod Večne vatre i potom se sa tog mesta obratiti građanima Rusije.

Građani Rusije će ovogodišnji Dan pobede proslaviti uz televizore preko kojih će moći da prate vazdušni deo parade, prelet aviona i helikoptera iznad Crvenog trga, kao i obraćanje predsednika Putina. Zbog epidemije virusa korona, neće biti javnih skupova i koncerata na trgovima i dvoranama. Ali Rusi će ipak zapevati čuvenu pesmu “Dan pobede”, koju ovde zna čak i svako dete. Predsednik Putin je podržao inicijativu građana da otvore svoje balkone i prozore i zapevaju zajedno pesmu koja se tradicionalna peva za sve praznike.

Ako ne bude oblačno, “vazdušna parada” – preletanje vojnih aviona i helikoptera održaće se u 47 gradova, a planirano je da učestvuje ukupno 597 aviona i helikoptera. U Moskvi će pokušati da rasteraju oblake, a Crveni trg će preletati 75 aviona i helikoptera. Među njima i akrobatske grupe “Ruski vitezovi” i “Striži”. U Ministarstvu odbrane kažu da će prvi put leteti iznad Crvenog trga avioni mig-31K sa hipersoničnim raketama “kindžal”. Vazduhoplovi nad Crvenim trgom lete na visini od 200 do 500 metara da bi se bolje videli i lete brzinom od 200 do 550 kilometara na čas. Posle preletanja Crvenog trga, jedan broj aviona i helikoptera preleti preko Poklone gore, gde je muzej Otadžbinskog rata i gde se inače okupljaju veterani. Po povratku avioni će nadletati Vologdu, Tulu, Tver, Samaru i Kazanj.

Ruski gradovi su uoči praznika okićeni zastavama i prigodnim plakatima povodom Dana pobede. Uveče, 9. maja, u Moskvi i većim gradovima biće vatromet koji će građani moći da gledaju sa svojih balkona i prozora.